AZ Sint-Elisabeth Zottegem neemt revolutionaire CT-scanner in gebruik

Revolution Apex: zo heet de nieuwe CT-scanner van het technologieconcern General Electric die door het AZ Sint-Elisabeth werd aangekocht en sinds kort in gebruik is op de dienst radiologie (medische beeldvorming) van het Zottegemse ziekenhuis. In vergelijking met oudere toestellen heeft deze hoogtechnologische scanner-van-de-laatste-generatie heel wat troeven.

Zo levert de Revolution Apex CT een scherpere beeldkwaliteit, ondanks een vermindering van de hoeveelheid contrastvloeistof die moet toegediend worden, én de sterk verlaagde stralingsdosis die beter kan afgestemd worden op de bouw en noden van de patiënt. Dankzij de enorm hoge rotatiesnelheid van de röntgenbuis en de brede detector kunnen ook bewegende organen (zoals het hart) nu perfect in beeld worden gebracht, ook bij patiënten met een hoger hartritme (minder nood aan medicatie om het hartritme te beïnvloeden).

Verder onderscheidt de nieuwe CT-scanner zich eveneens, in vergelijking met toestellen van de oudere generatie, op het vlak van het reduceren van ‘metaalartefactering’, d.w.z. dat het toestel ook bij aanwezigheid van metalen voorwerpen zoals bvb. een heupprothese een accurate beeldvorming mogelijk maakt. Daarnaast levert deze Revolution Apex, naast de louter anatomische beeldvorming, tevens meer functionele informatie waardoor metastatische letsels beter kunnen opgespoord worden en de therapierespons beter kan geëvalueerd worden