Fotoreportage: Iedereen verdient een applaus, tijdens de markt in Zottegem gebeurde dat ook

Dinsdagochtend werd op de markt van Zottegem een actie georganiseerd in het kader van de 10- daagse van de Geestelijke Gezondheid. Nietsvermoedende passanten werden verrast met een daverend applaus als ze door een met krijt getekende cirkel liepen: de applauscirkel.

“Met deze actie willen we de mensen laten stilstaan bij de vraag: Wat zijn jouw sterktes? Waar ben je trots op? Waarvoor verdien jij wel eens een applaus? We hebben allemaal sterktes waar we trots op mogen zijn. Alleen… soms zien we ze niet of lijken ze vanzelfsprekend. Daarom kwamen we met verschillende partners op het idee om via een ludieke actie mensen te laten stilstaan bij hun innerlijke kracht en talenten”, zegt Lieselot Geeraert
van Logo Gezond+ vzw. “We willen mensen een goed gevoel geven, maar ook sensibiliseren. Jezelf zien in je kracht en jezelf waarderen vormt namelijk een buffer tegen moeilijke ervaringen en zorgt ervoor dat je kan terugveren op momenten dat het moeilijker gaat. Om de boodschap te versterken maakten we ook bordjes met spreuken en woorden gelinkt aan positieve geestelijke gezondheid, zoals: ‘Je bent sterker dan je denkt’, ‘Gras groeit niet rapper door eraan te trekken’ of ‘Je bent de liefde van jouw leven’. Geïnteresseerden konden bovendien ook terecht in de promotiestand waar ze folders of brochures vinden van het aanbod rond mentaal welbevinden in de regio. De geluksdriehoek, een gratis webinar mindfulness, … Er bestaat ongelofelijk veel, maar mensen zijn niet altijd op de hoogte van het aanbod van de verschillende partners. Wie wil kon gratis een folder meenemen, of een magneet van Samen Veerkrachtig, zodat de boodschap echt blijft plakken. Bovendien kan je je innerlijke kracht ook inzetten om anderen te helpen. Het motto van de 10-daagse, ‘samen veerKRACHTig’ vat dat mooi samen. Er waren ook personen met een psychiatrische kwetsbaarheid aanwezig als applausteam. Meer dan ooit hebben mensen vandaag de nood om over kwetsbaarheid te praten. Deze mensen willen mee mentaal welzijn bespreekbaar maken en geestelijke gezondheidszorg dichter bij de mensen brengen, zodat voor anderen de drempels verlaagd worden om hulp te vragen. Zo geven zij een KRACHTig signaal.”

De initiatiefnemers op een rijtje

De applauscirkel is een initiatief van: Avansa Vlaamse Ardennen-Dender, Beschut Wonen Vlaamse Ardennen, Eerstelijnszone Vlaamse Ardennen, Fiola vzw, Gezonde buurt (samen met CM), HuisvandeMens, Logo Gezond+, Psychiatrisch Ziekenhuis Frapello, Solidaris, VCLB Zuid-Oost- Vlaanderen, Wit-Gele Kruis Oost-Vlaanderen en WZC Egmont.