Brakels gemeentebestuur gaat in de fout rond aanbesteding van dakwerken

De gemeenteraad tijdens de herfstvakantie was er niet om veel eer  van te halen vertellen ons enkele Brakelse oppositieleden. In de ongezellige kelder van het jeugdcentrum-  sporthal werden de tafeltjes dichter bij mekaar geschoven dan normaal en  kon er zelfs geen drankje( watertje) meer af voor de raadsleden tijdens  de hoogmis van de gemeentelijke democratie.

Een tweede opmerking was dat de geluidsinstallatie voor de gemeenteraad  nog maar eens ontbrak wat het voor de buitenstaander en zelfs voor de raadsleden niet  mogelijk maakt om de raad op een comfortabele manier te volgen. Is er dan geen draaiboek in Brakel hoe men een gemeenteraad op een volwaardige manier organiseert? En dat in een gemeente waar de premier woont!

Een derde opmerking is dat de gemeentelijke administratie nog niet de moeite doet om een uitnodiging van de raad te sturen naar de lokale pers wat ongezien is daar dit wel in alle omringende gemeenten een normaliteit is.

Aanbesteding dakwerken  niet volgens de regels

Terug naar de raad waar  de oppositiepartij Vooruit heel wat bedenkingen had bij het toekennen van een werk aan het dak  van een noodwoning in de Driehoekstraat.   Hedwin De Clercq: ” Ik merkte te op dat er maar twee aannemers aangeschreven waren om een werk uit te voeren aan een dak. Men wou deze beslissing in alle stilten laten passeren maar dit is zonder ons gerekend. Het werk werd toegewezen aan een bedrijf dat over kop is gegaan. De andere firma werd dan maar toegewezen. Dit is een vorm van favoritisme. Er zijn in Brakel misschien 10 bedrijven die aan dakwerken doen en men schrijft er maar twee aan!”

Burgemeester Stefaan Devleeschouwer zei dat men niet aan favoritisme doet. “Het is jammer dat de schijn wordt gewekt want dit is zeker niet de bedoeling. We gunden het werk aan de goedkoopste en deze ging failliet. Daarom werd het werk gegeven aan de andere. Dit was bij hoogdringendheid.” De oppositiepartij overweegt een klacht neer te leggen bij de gouverneur horen we in de wandelgangen.

 

Cijfers deelauto’s 

Het is een publiek geheim dat de deelauto’s die Brakel ter beschikking stelt en die gestationeerd staan in de Spoorwegstraat  weinig worden gebruikt. Hedwin De Clercq( Vooruit) vroeg hiervan al een tijdje terug de cijfers van. De schepen voor mobiliteit Sabine Hoeckman ( Open Vld) kon deze cijfers niet geven en diende deze eerst te vragen aan de gemeentelijke administratie.

Maandag ll. kwam de bevoegde schepen op de proppen met de cijfers en ja er is niet teveel gebruik van de deelauto’s. “Wel zien we dat er in september 2022 een serieuze stijging is tegenover september 2021.”

Raadslid De Clercq vroeg dan of hij de cijfers kon inkijken. Dit kon dan weer niet omdat de betrokken ambtenaar van mobiliteit met verlof was. Het kost dus veel voeten in de aarde om uiteindelijk de cijfers te bemachtigen.  Heeft een bevoegde schepen dan al het recht niet meer om cijfers vrij te geven?

Vluchtelingen uit Oekraïne

Hedwin De Clercq (Vooruit) had vernomen van betrokkenen dat mensen die Oekraïense vluchtelingen hebben opgenomen aan hun lot worden overgelaten.  “De steun is een ramp.”

Stefaan Devleeschouwer antwoordde hierop dat de administratie heel veel op hun boterham hebben. “Men heeft te weinig personeel en men kreeg geen extra subsidies.”

Sluiting zwembad Poseidon

  Zoals aangekondigd gaat het gemeentelijk zwembad Poseidon dicht op 23 december 2022. Zowel de oppositiepartijen  Vlaams Belang als Vooruit vonden dit een ongelukkige datum. Waarom moet dit nu in volle kerstvakantie?

Schepen voor sport Marc De Pessemier stelde dat dit niet meer kan gewijzigd worden omdat het zo gecommuniceerd is. Het personeel moet de nodige tijd krijgen  om zich bij te scholen tegen de opening van het nieuwe bad in de loop van maart 2023. 

Openbare verlichting 

Veronique Lenvain (Vlaams Belang) : “Op de vorige gemeenteraad vroeg mijn fractie of de gemeente een besparingsplan had omtrent de hoge energiefacturen. Enkele dagen later las ik dat onze gemeente met samenwerking met Fluvius en Agentschap wegen en verkeer de straatverlichting zal doven wat een goed initiatief is als energie en kostenbesparende maatregel.

Toch zou ik aanraden om onze oversteekplaatsen blijven te verlichten en de verlichting doven aan alle monumenten en openbare gebouwen. Wat met veiligheid en inbraken, voorziet de gemeente meer nachtelijke politiepatrouilles?

Burgemeester Stefaan Devleeschouwer: “Er kan geen sprake zijn van extra patrouilles want er is te weinig personeel. Technisch is het ook niet mogelijk om alle oversteekplaatsen te verlichten. We hebben in het verleden al heel wat ledverlichting laten aanbrengen wat al een besparing is op zijn eigen. De lichten kunnen ook gedimd worden – 20u (75%), 22u (50%), 23u gedoofd, 4 uur (50%), 5 u (70%) en 6u (100%). Fietsers en voetgangers kunnen hun zichtbaarheid vergroten door het dragen van een fluovestje. Kruispunten blijven verlicht.”

Werken ondermaats uitgevoerd 

Hedwin De Clercq ( Vooruit) had vragen bij de openbare werken die zijn uitgevoerd aan de Klaaie en enkele andere straten in Everbeek. Het gaat hier om het herstel van betonvakken. De werken werden ondermaats uitgevoerd.

Schepen voor openbare werken Sabine Hoeckman zei hierop dat deze werken slecht zijn uitgevoerd en niet kunnen worden goedgekeurd.

Openbaar vervoer 

Bart Morreels (CD&V) vroeg of het niet mogelijk was dat de gemeente Brakel niet kan bijdragen in een meerrittenkaart van De lijn om het openbaar vervoer te promoten. Sommige buurtgemeenten hebben dit reeds voor mekaar gebracht.

Schepen Sabine Hoeckman vond dit een goed idee maar dit is niet gepland in Brakel voor de volgende periode en dit door de minder gunstige  financiële toestand van de gemeente.