Protocol tussen politie en woonzorgcentra ( Brakel-Zwalm-Maarkedal- Horebeke)

Commissaris Alain Remue : "Snel handelen redt levens."

Gisteren werd een protocol ondertekend tussen politie en woonzorgcentra die op het grondgebied van de politiezone Brakel liggen.

In de politiezone Brakel zijn acht woonzorgcentra gelegen waar samen ongeveer 1200 mensen verblijven. Het gaat hier om centra gelegen in de gemeenten Brakel – Zwalm-Horebeke en Maarkedal.  Men gaat samenwerken om vermiste personen met dwaalgedrag of dementie terug te vinden. Er werd hiervoor een protocol ondertekend in aanwezigheid van  Commissaris Alain Remue van de Cel vermiste personen. Volgens Alain Remue is snel handelen van cruciaal belang. 

De vier gemeenten die de politiezone Brakel vormen tellen ongeveer 32000 inwoners. Het aantal mensen in een rusthuis (1200) is dan ook vrij hoog vertelt Zonechef Delphine Schelpe.

Het zijn niet alleen de hoogbejaarden (+ 80 jarigen) die een risico vormen  maar ook de gevallen van jongdementie stijgen aldus Alain Remue van de Federale Politie.

Snel handelen is de boodschap

Commissaris Alain Remue: ” De kans is beduidend kleiner om een persoon terug te vinden als hij dementerend is. We kunnen moeilijk inschatten waar het  individu aan denkt en zijn leefwereld inschatten. 

Een persoon kan in vele gevallen kunnen teruggevonden worden maar als dit niet het geval is moet men snel de politie verwittigen.  In 1 geval op de 5 overleeft de verdwaalde personen het immers niet. 

Informatiefiche 

Het samenwerkingsprotocol houdt in dat men van elke bewoner een uitgebreide infofiche gaat samenstellen zodat cruciale informatie direct bij de hand is om eventueel de persoon snel terug te vinden. Interesses uit het verleden van de bepaalde persoon kunnen soms zeer goed helpen.