MANITOBA, WAAR DE DOLLARS AAN DE BOMEN GROEIEN!

Een nieuwe uitgave van de GHK Triverius van de hand van Marc Maroye over de emigratie uit Everbeek-Boven en omgeving naar Manitoba Canada (1888-1925)

Dit boek geeft het verhaal van de talrijke familie van de auteur aan de overkant van de oceaan.

Everbeek-Boven, een beboste uithoek van Everbeek, is in vele opzichten merkwaardig.

De bevolking werkte in hoofdzaak in de landbouw en ook al waren ze wat ruwer dan de afgeborstelde bewoners rond de kerktoren van Everbeek-Beneden, ze wisten van aanpakken en het waren van nature harde werkers. Hun mentaliteit, werkkracht en inventiviteit maakte hen bijzonder geschikt om naar het verre Manitoba in Canada te emigreren. Moeilijkheden en tegenslagen konden hen niet deren, ze bleven koppig doorzetten en de meesten slaagden dan ook. Hun voorbeeld inspireerde ook families uit de omliggende gemeenten.

220 alhier geboren streekgenoten beproefden hun geluk in Manitoba. Van deze 220 uitwijkelingen kwamen er 64 vroeg of laat terug naar België. 156 anderen bleven in Canada of de USA wonen en werken. Daarbovenop keerden een 12-tal mensen die in Canada geboren werden met hun ouders terug naar België.

Gespreid over de gemeenten van herkomst geeft dit het volgende beeld:

  • Everbeek                                 154
  • Nederbrakel                             30
  • Horebeke                                  12
  • St.-Martens-Lierde                   7
  • Deftinge                                      6
  • Opbrakel                                     4
  • Elst                                               3
  • Michelbeke                                 2
  • Zarlardinge                                 2

INFO!

Het rijk geïllustreerde boek (formaat 17 x 24 cm) telt 144 bladzijden. Het verschijnt eerstdaags en kost 20 euro.

Het boek kan ENKEL besteld worden door storting van 20 euro op rekeningnummer IBAN BE53 4448 5814 6153 van GHK Triverius – financieel beheer, met de vermelding ‘Boek Manitoba’.

Binnen het werkgebied van de GHK Triverius (Brakel-Horebeke-Lierde-Vloesberg) worden de boeken gratis en zo snel mogelijk aan huis bezorgd. Het boek is eveneens te koop in het documentatiecentrum Triverius, Tirse 1, Brakel. Open op zondagen van 10 tot 12 uur. Wie het boek met de post wenst te ontvangen betaalt ook nog 7,80 euro voor verpakking en portkosten.