Kom genieten van het gratis Winterconcert in Sint – Agatheakerk Landkouter

KMV ‘Voor God en Vlaanderland’ viert Sint – Ceciliafeest

Op zondag 15 januari 2023 vanaf 11 u kan je in de Sint – Agatheakerk in Landskouter gaan luisteren naar het Winterconcert van de Koninklijke Muziekvereniging ‘Voor God en Vlaanderland’. Wie van een hoogstaand concert houdt, mag dit optreden niet missen. Dankzij de Muziekvereniging uit Scheldewindeke krijg je een unieke kans om het concert bij te wonen. En leuk meegenomen, de toegang is GRATIS. Het concert zal een breed geïnteresseerd publiek boeien. Op het rijk gevuld programma prijken: A little Love Song, Panache, Sahara, When the Rain Begins To Fall, Benediction, Magnolia, I Don’t Know To Love Him, Ecole Royal Militaire, Spiritual Moments, Cantobile For Winds, Happy New Year. Wim Van Volsem dirigeert en Helga Parewijck presenteert het Winterconcert. Benieuwd hoe het concert zal klinken? Je krijgt een meeslepend, beklijvend concert. Met het Winterconcert geven de muzikanten van ‘Voor God en Vlaanderland’ nog maar eens een vervolg aan wat ze uitmuntend in zijn, het publiek een zalig concert bezorgen. Kom gewoon eens kennismaken met de muziek van de KMV ‘Voor God en Vlaanderland’. Smul mee van de verrassing die de muziekvereniging te bieden heeft op het Winterconcert.
Na het concert vindt in de feestzaal Agathea in Landskouter het Ceciliafeest plaats. Na de receptie en de feestelijke maaltijd worden muzikanten die 15, 20, 25, 30, 45 en 55 jaar muzikant zijn gedecoreerd. Door de coronapandemie konden twee jaar geen decoraties uitgereikt worden. Er wordt een inhaalbeweging gemaakt. Een mooie erkenning voor  verdienstelijke muzikanten.
We stellen je graag nog eens KMV ‘Voor God en Vlaanderland’ voor. De Muziekvereniging ‘Voor God en Vlaanderland’ werd in 1880 boven de doopvont gehouden. Van de initiatiefnemers en de leden van het eerste uur is jammer genoeg weinig bekend. Het oudste bewijs van de fanfare is een foto van het vaandel waarop de jaartallen 1880 – 1890 te zien zijn en een affiche van 1883 van de gemeentefeesten in Sint – Amandsberg waarop de ‘Fanfaar’ van Scheldewindeke staat. De legendarische dokter en burgemeester Jozef De Ganck was maar liefst 60 jaar voorzitter van de fanfare. Hij ontving in 1988 de Erkentelijkheidsmedaille van de Vlaamse  Gemeenschap. Hij overleed in oktober in het zelfde jaar op 88 – jarige leeftijd. Vanaf 1991 wordt Julien De Corte voorzitter. Ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan in 1980 kreeg de fanfare de titel Koninklijke. Er werd een nieuwe vlag in gebruik genomen, ontworpen en geschonken door Gerard Keppens. Op initiatief van dirigent Luc De Gelder werd in 1982 gestart met een kerstconcert. Bij de drumband dirigeerde Paul Ringoot in 1991 zijn eerste concert. De Koninklijke Muziekvereniging nam in 1964 voor het eerst deel aan het provinciaal tornooi. Ze stelde zich voor in derde afdeling en werd bevorderd tot tweede afdeling. Ondanks een sterke prestatie op het Kantonnaal Fedekam-tornooi zakte de muziekvereniging. In 2000 stelde KMV Voor God en Vlaanderland zich voor in derde afdeling. Met succes. De grote onderscheiding betekende een enorme stimulans. De vereniging zag terecht haar inzet beloond. In 2002 werd onderscheiding behaald in tweede afdeling. Op 26 maart 2006, onder de leiding van dirigent Mark Dick, stelde de Koninklijke Muziekvereniging zich voor in tweede afdeling en promoveerde naar eerste afdeling. In 2014 werd de drumband van KMV Voor God en Vlaanderland, onder de leiding van Andreas Keppens, nationaal kampioen op de Vlamo Nationale Wedstrijd voor Percussie ensembles Concert in Wevelgem. In 2015 werd de 135 ste verjaardag gevierd. Met het concert ‘The Perfect Combination’, een culinair arrangement en een zinderend optreden van Stenzel en Kivits en gastsolist Pieter Delaere (sax alto) werd de 135 ste verjaardag in een feestelijk jasje gestopt. De drumband werd op 16 oktober 2016 tijdens de Vlaamse wedstrijd voor percussie-ensembles opnieuw kampioen. De drumband behaalde de eerste prijs, na een uitzonderlijke prestatie (80 %). Dit jaar mag KMV Voor God en Vlaanderland 143 kaarsjes uitblazen. De Scheldewindeekse vereniging is met stip de oudste vereniging in de fusiegemeente. De muzikanten hebben duidelijk allemaal een passie voor muziek. Muziek, vriendschap en gezelligheid blijven de rode draad doorheen de rijke geschiedenis van de Koninklijke Muziekvereniging ‘Voor God en Vlaanderland’. Je krijgt dus op zondag 15 januari 2023 een unieke kans om veel muzikaal talent van eigen bodem aan het werk te zien. (marcel van de vijver, foto’s danny de lobelle)