Zottegemse Macekliers gaan opnieuw op Driekoningentocht

In navolging van De Sterzingers die dit al een jaartje langer doen, zullen na twee jaar noodgedwongen coronaonderbreking een aantal leden van de Zottegemse Macekliersgilde op donderdag 5 en vrijdag 6 januari voor de 35ste keer hun passende gewaden aantrekken om opnieuw op Driekoningentocht te gaan. Doorheen de jaren heeft dit optreden van de Macekliers zo’n weerklank gevonden dat mensen van overal naar de trefpunten komen om dit gebeuren mee te maken.

BEZOEK AAN ZORGINSTELLINGEN

Alvorens hun herbergbezoeken aan te vatten, gaat het Macekliersgezelschap op beide dagen in de namiddag ook eerst langs in enkele rusthuizen en woonzorgcentra om daar met stemmige klassieke liederen een muzikale groet te brengen aan de residenten. Op donderdag 5 januari trekken zij hiervoor naar het WZC Sint-Franciscus in Opbrakel (om 13u30), Huize Roborst in Zwalm (14u30), WZC De Vlamme in Erwetegem (15u30) en WZC Triamant in Sint-Maria-Oudenhove (16u30). Op vrijdag 6 januari worden zij eerst verwacht in Het Neerhof in Elst (om 13u30) en daarna in Zottegem in WZC Bruggenpark aan de Bruggenhoek (14u30) en in het assistentenwoningencomplex / WZC De Bron aan de Marie Popelinstraat in de wijk Lelie (15u30).

BEZOEK AAN HERBERGEN + TAPTOE

In tegenstelling tot de serene sfeer bij hun bezoeken aan de voorvermelde zorginstellingen, gooien de Macekliers het daarna bij hun herbergbezoeken over een andere boeg. Instrumentaal begeleid door een gitarist en een accordeonist hekelen zij met eigen teksten op kerstwijsjes en op andere driekoningenliederen de lokale en nationale politiek en/of steken zij de draak met bepaalde toestanden of gebeurtenissen. Die teksten zijn altijd up-to-date want slechts maximum een tiental dagen op voorhand worden ze definitief opgesteld.

Op donderdag 5 januari zal men de Macekliers aan het werk kunnen zien en horen in het Huys te Oudenhove (Sint-Goriks-Oudenhove, 17u25), De Stappers Alm (Berendries in Brakel, 18u15), Kaffee Planchee (Hospitaalstraat, 19u15) en café Meileken (Stationsplein, taptoe om 21 uur). Tussendoor houden zij ook halt op de Markt om er deel te nemen aan de zangstonde rond de kerststal aan de dekenale kerk (om 20u15). Op vrijdag 6 januari gaan de Macekliers langs in volgende cafés: Driebunderhof (Godveerdegem, 16u45), ‘t Gemeentehuis (Grotenberge, 18u15), Imeland (Leeuwergem, 19u15) en De Zoeten Inval (Bijloke, taptoe om 20u30).

Het twaalfkoppige Macekliersgezelschap zal bestaan uit: Bruno De Paepe, Piet De Grauwe en Luc De Pessemier als de Driekoningen, Géry De Vuyst en Leon Van Der Sypt respectievelijk als gitarist en accordeonist, en als herders Pascal De Groote, Peter Gosseye, Eric Van Damme, Kris De Pessemier, Hans De Cnijf, Rudy Cornelis en Rolf Vekeman.