Op zaterdag 7 januari 2023 werd In de Sint-Jozefskerk te Everbeek-Boven de nieuwste publicatie van G.H.K Triverius voorgesteld.

“Manitoba, waar de dollars aan de bomen groeien” beschrijft de emigratie uit Everbeek-Boven en omgeving naar Manitoba (Canada) in de periode 1888-1925.

Het boek is een bundeling, bewerking en aanvulling van een artikelenreeks van Marc Maroye over de emigratie van Everbeek-Boven naar Manitoba, die in de periode 1993-1995 verscheen in het tijdschrift Triverius.

Onder ruime belangstelling, met onder de genodigden de burgemeesters van Brakel en Lierde en tal van schepenen van beide gemeenten, stelde Triverius voorzitter  Ludwig De Temmerman zowel het boek als auteur Marc Maroye, voor zover dit eigenlijk nog nodig was, voor.

Hij schetste hoe aanvankelijk de artikelenreeks en later het boek tot stand kwamen waarna hij het woord aan de auteur zelf gaf.

Marc vertelde in het Everbeeks, dialect dat hij na al die jaren in Lierde wonderlijk toch nog machtig is, over zijn jeugd in Everbeek-Boven en hoe hij in 1986 met zijn kersverse bruid en broer Manitoba bezocht. Hier werd zijn nieuwsgierigheid geprikkeld door de tientallen grafstenen met steeds het opschrift: “geboren te Everbecq, geboren te Nederbraekel”. De speurtocht naar familieleden en emigranten die hierop volgde mondde uit in een reeks artikels in het tijdschrift van de Geschied en Heemkundige Kring Triverius. Dertig jaar later drong het bundelen en het herwerken tot een volwaardig boek zich op.

In “Manitoba, waar de dollars aan de bomen groeien” brengt Marc Maroye het boeiend verhaal, met successen en tegenslagen, van Everbekenaars die op zoek gingen naar een beter toekomst voor hun gezin.

Dit boek is een must voor iedereen die geïnteresseerd is in de geschiedenis van Everbeek-Boven en de emigratie naar Canada in het algemeen.

Het rijk geïllustreerde boek (formaat 17 x 24 cm) telt 148 pagina’s.

Het boek kan besteld worden door storting van 20 euro op rek.nr. BE53 4448 5814 6153 van GHK Triverius – financieel beheer, met de vermelding ‘Boek Manitoba’.

Binnen het werkgebied van de GHK Triverius (Brakel-Horebeke-Lierde-Vloesberg) worden de boeken gratis en zo snel mogelijk aan huis bezorgd.

Het boek is eveneens te koop in het documentatiecentrum Triverius, Tirse 1, Brakel.(Open op zondagen van 10 tot 12 uur.)

Wie het boek met de post wenst te ontvangen betaalt ook nog 7,80 euro voor verpakking en portkosten.