Derde kwaliteitslabel voor keuken van AZ Sint-Elisabeth

De keuken van het AZ Sint-Elisabeth Zottegem heeft door het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) opnieuw het kwaliteitslabel ‘Smiley’ toegekend gekregen. Die onderscheiding betekent dat het keukenteam zeer hygiënisch en met kwalitatieve ingrediënten tewerk gaat bij de dagelijkse bereiding van de ongeveer 1000 maaltijden voor de patiënten en het restaurant van het ziekenhuis, de bewoners en bezoekers van de assistentiewoningen en het woonzorgcentrum De Bron, het kinderdagverblijf Piet Konijn en het dagcentrum De Hoop.

Het is al de derde keer dat de werking van de keuken van het AZ Sint-Elisabeth met een Smiley bekroond wordt. Nadat dit label ook in 2016 en 2019 behaald werd, volgden er geregeld verschillende controles om na te gaan of de kwaliteit gehandhaafd bleef. In de voorbije maand december voerde het FAVV dan ook nog een grote inspectie uit en nu kreeg het AZ Sint-Elisabeth vanwege dit onafhankelijk keuringsorganisme van de federale overheid de officiële melding dat de keuken van het ziekenhuis de Smiley ook voor de komende drie jaar mag behouden.

AUTOCONTROLESYSTEEM

Om dit kwaliteitslabel te kunnen behalen, moet de keuken beschikken over een zgn. autocontrolesysteem waarvan de invoering sinds 2005 verplicht is en dat de veiligheid van de voedselketen moet garanderen. Concreet komt het erop neer dat de keuken maatregelen moet nemen om ervoor te zorgen dat de producten in alle stadia van de productie, verwerking en distributie voldoen aan de wettelijke voorschriften op het vlak van voedselveiligheid, kwaliteit van de producten, traceerbaarheid en meldingsplicht. Op die manier kunnen alle mogelijke gevaren in het productie-, verwerkings- en distributieproces beheerst worden op een oordeelkundige en realiseerbare manier.

Roland De Bosscher en Liesbeth Campens, respectievelijk directeur facilitaire diensten en manager-diensthoofd van de voedingsdienst van het AZ Sint-Elisabeth, zijn terecht trots op ‘hun’ keukenteam: “Deze erkenning is een mooie opsteker voor de ganse ploeg en bevestigt de inzet waarmee de medewerkers van de voedingsdienst elke dag hun beste beentje voorzetten voor het bereiden en serveren van meer dan duizend kwalitatieve maaltijden die voldoen aan de hoogste standaarden op vlak van smaak, voedingswaarde en hygiëne,” zo luidt het uit hun mond. Op de foto ziet u een deel van het keukenteam van het AZ Sint-Elisabeth.