St.-Maria-Oudenhove: afsluiter van ‘Carnaval Zottegem’

Terwijl er in het Stedelijk Informatieblad in de aankondiging van de carnavalsvieringen in Zottegem al helemaal geen sprake is van deze festiviteit in Erwetegem (zie via deze link), blijft met betrekking tot de carnavalsviering in Sint-Maria-Oudenhove de informatie in het stadsmagazine beperkt tot: “De stoet vertrekt om 19.30 uur en sluit carnaval in Zottegem af”. Dit is ook het (enige) zinnetje dat gecommuniceerd wordt wanneer men “alles wil ontdekken” over deze carnavalsviering via de link in de digitale Nieuwsbrief van stad Zottegem die deze week verspreid werd, zo is ons gemeld…

Het is inderdaad al jarenlang zo dat de carnavalsviering in Sint-Maria-Oudenhove de afsluiter van de Zottegemse carnavalsperiode is en dat wie van carnavalsgekte maar niet genoeg krijgt, in deze deelgemeente nog een laatste keer uit de bol kan gaan, ditmaal op zaterdag 14 januari. Omdat het verloop van de stoet waarmee deze dolle avond (en nacht) ingezet wordt, steeds meer hinder ondervond van het toenemende aantal grote carnavalswagens die bij het vroegere keerpunt aan de Kleine Hazestraat voor de nodige (manoeuvreer)problemen en oponthoud zorgden, gebeurt het sinds 2012 dat stoetvorming en vertrek in Pijperzele plaatsvinden. Aansluitend bij de reclamekaravaan die gevormd wordt ter hoogte van café ’n Haze, zal de optocht van de carnavalisten onder muzikale begeleiding van de plaatselijke muziekmaatschappij Sint-Cecilia om 19u30 op gang komen en richting dorp trekken via de Faliestraat, Sint-Hubertusplein, Brakelstraat, Processieweg en Oudenhovestraat (ontbinding van de stoet). De inschrijvingen voor deelname aan de stoet en de daaraan verbonden wedstrijd gebeuren van 17u30 tot 18u30 in café De Vliegende Schotel. De prijsuitreiking vindt plaats om 0u30 in de kantine op het terrein van voetbalclub EC Oudenhove, waar overigens ook een carnavalsfuif georganiseerd wordt (inkom gratis).

VERKEERSMAATREGELEN

Naar aanleiding van dit carnavalsgebeuren zijn een aantal speciale verkeersmaatregelen voorzien. Zo zal er parkeerverbod zijn in de Oudenhovestraat (deel tussen Boterhoekstraat en Sint-Hubertusplein), Processieweg, Brakelstraat (tussen Processieweg en Sint-Hubertusplein), Sint-Hubertusplein (rijbaan), Faliestraat (tussen Sint-Hubertusplein en Kleine Hazestraat) en Pijperzele (tussen Faliestraat en spoorwegbrug). Verder zal er in de Processieweg en Faliestraat (tussen Pijperzele en Ten Ede) in geen van beide richtingen verkeer toegelaten worden. In de Oudenhovestraat (tussen Boterhoekstraat en Sint-Hubertusplein) en in de Faliestraat (tussen Ten Ede en Sint-Hubertusplein) zullen alleen plaatselijk verkeer en lijnbussen toegelaten worden. Al deze verkeersmaatregelen zijn van 17 tot 22 uur van toepassing.