‘Een waardevermindering van het onroerend goed rond de kazerne zal tussen de 10 à 30% schommelen.’

Open brief van vzw Red de Godsbergkouter aan het stadsbestuur

Schendelbeke/Idegem/Smeerebbe-Vloerzegem. De mogelijke komst van een legerkazerne in Schendelbeke blijft voor beroering zorgen. In een open brief legt Jan Hanssens – voorzitter van vzw Red de Godsbergkouter – in scherpe bewoording uit waarom de kazerne een slechte zaak is. Hij legt daarbij de verantwoordelijkheid bij burgemeester Guido De Padt en Eerste Schepen Fernand Van Trimpont. Volgens voorzitter Hanssens trekken ze zich ‘geen snars aan van de toekomst van de jonge landbouwers in Schendelbeke, Idegem en Smeerebbe-Vloerzegem’. Hij maakt gewag van ‘het meest vergiftigde geschenk ooit’ en stelt met genoegen vast ‘dat de steun van de bevolking exponentieel groeit’. Hieronder kan u de open brief van voorzitter Jan Hanssens integraal lezen. We vroegen burgemeester Guido De Padt en Eerste Schepen Fernand Van Trimpont om een reactie. Van zodra die binnenkomt, zullen we die publiceren.

‘Na de de voorlichtingsvergadering van 13 oktober 2022 in zaal De Kat in Ophasselt werd het meer en meer duidelijk dat het politiek duo burgemeester Guido De Padt en Eerste Schepen Fernand Van Trimpont, zich geen snars aantrekken van de toekomst van de jonge landbouwers in Schendelbeke, Idegem en Smeerebbe-Vloerzegem.

Maar er is meer!Het Solva-rapport, zo fel verdedigd door de Solva-voorzitter Van Trimpont, bedreigt en bedriegt in zijn uitvoering het ganse Geraardsbergse grondgebied en beschermde natuurgebieden. Bijkomende noodzakelijke onteigeningen voor de ontsluiting zullen nog verschillende hectaren meer grondinname vergen.

In de omliggende dorpen en straten wachten honderden eigenaars op pijnlijke antwoorden:

  1. hoe gaan al deze inwoners gecompenseerd worden voor de waardevermindering van hun eigendommen door de komst van de kazerne De Padt en Van Trimpont.
  2. gaat het stadsbestuur van Geraardsbergen die eigendomsschade betalen?

De eerste contacten met studieburelen, experten in vastgoed, leren ons dat in een ruime straal tot minstens 3 km rond de kazerne een waardevermindering van het onroerend goed zal tussen de 10 à 30% schommelen. De oppervlakkig ingeschatte minwaarden belopen in de tientallen miljoenen. Sommigen spreken zelfs van een kleine 100 miljoen euro. De vzw Red de Godsbergkouter zal dit nader bekijken en hierop zeker terugkomen op een volgende info bijeenkomst.

Een aantal sportverenigingen zijn eveneens getroffen door het initiatief De Padt–Van Trimpont. Wanneer krijgen zij uitzicht op alternatieven of compensaties?

In Geraardsbergen, en bij uitbreiding in de Vlaamse Ardennen, is er géén draagvlak voor een “kazerne op de taalgrens”, waarvan de tewerkstellingswerving meer in Wallonië dan wel in Vlaanderen zal liggen.

De tevredenheid die Burgemeester De Padt en Eerste Schepen Van Trimpont voortdurend uiten dat hun kazernevoorstel – tot stand gekomen zonder enig overleg – door Defensie werd aanvaard is een schande voor de wijze waarop in Geraardsbergen politiek wordt bedreven en een kaakslag voor de bevolking.

Onze streekpolitici hebben vaak de mond vol over het ongerepte mooie, over de specifieke leefomgeving en leef beleving, over de natuur met biodiversiteit eigen aan de Vlaamse Ardennen. De loftrompet schalt zonder weerga. Maar wat doen onze Oost-Vlaamse toppolitici als de eigenheid van onze regio wordt bedreigd? Wat hebben premier Alexander De Croo en zijn twee vicepremiers Petra De Sutter en Vincent Van Peteghem in dit kazernedossier gedaan? Waarvoor staan deze toppolitiekers nog als het hun eigen streek, onze streek betreft? Ze kijken gewoon de andere kant op, ze keren ons de rug toe. Maar niet voor goed! Oh neen. Volgend jaar met de verkiezingen staan ze hier terug. Terug met hun verkiezingsaffiches op de gronden die ze nu willen onteigenen voor de tweetalige kazerne. Neen, deze keer niet! Onze jonge landbouwers, wiens toekomst deze politiekers kapot schieten, weten beter.

Defensie beschikt in Oost-Vlaanderen over meer dan 300 ha militair domein. De geplande onteigeningen in Geraardsbergen, en later bijkomend in de Vlaamse Ardennen, zijn niet alleen een enorme geldverspilling in de huidige moeilijke tijden, maar tevens totaal overbodig gezien Defensie over genoeg domeinen beschikt in Oost-Vlaanderen om de “kazerne van de toekomst” echt in te planten in Oost-Vlaanderen. Allemaal locaties waar de Oost-Vlaamse bevolking de echte genieter zou kunnen zijn van de eventuele tewerkstellings- en andere voordelen, in plaats van deze in grote mate te moeten afstaan aan de Waalse regio wanneer de kazerne in Geraardsbergen zou komen.De Geraardsbergse bevolking begint te beseffen waar het echt om gaat. Het begint door te dringen dat de voorstellen van Burgemeester De Padt en Eerste Schepen Van Trimpont het meest vergiftigde geschenk ooit zijn.

De vzw Red de Godsbergkouter zal niet nalaten alles in het werk te stellen om de belangen van de Geraardsbergenaren te verdedigen. Met genoegen wordt vastgesteld dat de steun van de bevolking exponentieel groeit.

Op zondag 27 november 2022 werd een ontbijtactie gehouden. Een ongeëvenaard succes: er werd ingeschreven op meer dan 800 ontbijtpakketten. De leden van de vzw Red de Godsbergkouter dankt de deelnemers van harte en voelen zich door deze massale steun gesterkt in hun te voeren acties. In het voorjaar 2023 zal een volgende stand van zaken tijdens een infoavond worden geven.

Wij wensen U alvast het allerbeste voor het nieuwe jaar!

Namens vzw Red de Godsbergkouter

Jan Hanssens, voorzitter.’