Oosterzele krijgt binnenkort ‘Tutenboom’ waar peuters hun ‘tuutje’ kunnen achterlaten

De gemeenteraad van Oosterzele heeft gisterenavond 24 januari unaniem een voorstel van Open Vld plus-raadslid Louise Van Hoorde goedgekeurd om een ‘Tutenboom’ te planten in Oosterzele. Baby’s krijgen vaak bij de geboorte een tutje. Na 4 maand vermindert die zuigbehoefte. Het is belangrijk dat er dan wordt afgebouwd en dat vanaf twee jaar geen tut meer wordt gebruikt.

De gemeenteraad besliste ook eensgezind, op voorstel van de administratie, om de boom te planten in de toekomstige leestuin aan de bibliotheek. Kinderen die ’s nachts hun tuut verliezen worden vaak wakker, wat dan weer nefast is voor de nachtrust van de ouders én het kind

Louise Van Hoorde merkt in haar opleiding vaak de negatieve gevolgen van lang gebruik: “Tutteren (en duimzuigen) kan immers de tandontwikkeling verhinderen. Vooral het melkgebit maar later ook het definitieve gebit kunnen hiervan gevolgen ondervinden. Bovendien wordt de spraakontwikkeling er door afgeremd. Hoe eerder de tut wordt afgegeven, hoe sneller de spraak zich kan ontwikkelen, zoals de uitspraak van bepaalde klanken, denk hierbij maar aan de s-klank. Daardoor zullen kinderen minder snel bij de orthodontist terechtkomen. Het is dus van belang tijdig te stoppen met de tuut. Daarom mijn voorstel om een Tuttenboom te voorzien, waar kinderen afscheid kunnen nemen van hun tutje en ophangen in de boom.”