Dikketruiendag in GBS De Vlindertuin Herzele. Met tips van de kinderen!

In GBS De Vlindertuin in Herzele werd naar aanleiding van Dikketruiendag stilgestaan bij ons klimaatengagement. De kinderen van de school hebben alvast enkele tips klaar.

“Dikketruiendag is veranderd in #iktrekhetmeaan want een klimaatengagement is zoveel meer dan de verwarming een graadje lager zetten”, zegt Els De Durpel, de directeur van GBS De Vlindertuin. “Zo luisterden de jongste kleuters naar het verhaal van ‘Terra’. Terra, de aarde, voelde zich niet goed in haar vel. Ze vroeg aan alle vriendjes van de peuter- en eerste kleuterklas wat er met haar aan de hand zou kunnen zijn. Ze gingen allen op onderzoek. De kleuters van de 2de en 3de kleuterklas vertelden dat het waarschijnlijk was omdat men niet goed sorteerde, waardoor er veel afval niet kan gerecycleerd worden. Zij toonden hoe het wél moest. De 1ste graad wist hen te vertellen dat ze naast recycleren, het nog beter is om het afval te voorkomen. Ze maakten daarom een herbruikbare tas. “Betogen en zo bewustmaking dat het niet goed gaat met onze aarde!” luidde het in de 2de graad.  Ze maakten spandoeken met slogans zoals ‘Red het klimaat’, ‘Laat ons een bloem en wat gras dat nog groen is.’ Hun speurtocht bracht hen ten slotte bij de 3de graad.”

“Zij deden een ecologische voetafdruktest en gaven heel wat tips. Over hoe je deze score, je eigen impact kan verkleinen. Één van deze tips was om je zo veel mogelijk met de fiets of het openbaar vervoer te verplaatsen. Deze oproep, viel niet in dovemansoren en zo fietsten er heel wat kinderen naar school of met onze fietspool mee, sommige namen de bus of zelfs de trein. De dag werd afgesloten met de spandoeken en het lied van Louis Neefs, die de slogans kracht bijzette. Het was een hele zoektocht. Het is hen nu veel duidelijker geworden waarom Terra zich zo slecht voelde. Het zijn wij dat haar zo’n pijn en ellende bezorgen. Zoals het ook wij zijn dat haar kunnen helpen om te herstellen, door haar te verzorgen en voor haar te blijven zorgen. De kinderen van De vlindertuin geven alvast nog enkele heelmiddelen mee:

 • Eet vers fruit en verse groenten in plaats van diepgevroren.
 • Gebruik groene stroom.
 • Vervang enkele keren per week vlees door een vegetarisch alternatief.
 • Neem een douche in plaats van een bad. Douche af en toe eens minder, dat is ook beter voor je huid!
 • Recycleer! Je kunt herbruikbare spullen doneren aan de Kringwinkel.
 • Wees zuinig met water.
 • Zet apparaten uit. Laat ze niet op stand-by staan.
 • Gebruik milieuvriendelijke producten.
 • Zet de verwarming wat lager.
 • Winkel duurzaam
 • …”