Golf aan inbraken teistert Idegem. Verschillende families kregen ongewenst bezoek over de vloer.

Via een raam verschaften de inbrekers zich een weg naar binnen.

Idegem. In de nacht van dinsdag 21 op woensdag 22 februari werd er in twee woningen in de Driesstraat te Idegem ingebroken. Ook in de Ninoofsestraat ondernamen inbrekers een poging. De laatste weken zijn er tal van inbraken in Idegem, Viane, Lierde en Appelterre-Eichem. ‘Daar de straatverlichting ’s nachts uit is, is het momenteel aardedonker en hebben de dieven een voordeel’, laat een slachtoffer weten. De politie onderzoekt de verschillende inbraken.

Gunter Vanderhaegen, Alain Brodelet, Veerle Dierick en Juli Brodelet

In de nacht van dinsdag 21 op woensdag 22 februari kregen Veerle Dierick, Alain en Juli Brodelet inbrekers over de vloer. De dieven forceerden het slot van de dubbele schuifdeur achteraan en baanden zich zo een weg in de woning.

Vermoedelijk verdoofd
Veerle Dierick werd rond drie uur ’s nachts wakker omdat ze dacht iets gehoord te hebben. ‘Ik ben dan maar naar de badkamer gegaan. Ik heb geen aandacht meer geschonken aan het lawaai omdat ik geen vermoeden had. Waarschijnlijk hoorden de inbrekers mij stappen op de houten vloer en kozen ze het hazenpad.’

Toen Julie ’s ochtends opstond, stelde ze vast dat er ingebroken was. ‘Er stonden verschillende deuren en kastdeuren open. Dat was wel heel verdacht. Ik ben toen naar de badkamer gegaan. Daar lag alles overhoop’, getuigt Julie. De inbrekers namen verschillende handtassen, juwelen en een naaimachine mee. ‘Vreemd was dat mijn laptop, tablet en e-reader uit mijn boekentas werden genomen, maar ze namen ze niet mee’, vult Veerle aan. ‘Vermoedelijk hebben de inbrekers hals over kop het huis verlaten toen ze het gekraak van de voetstappen op de houten vloer hoorden en lieten ze daardoor mijn elektronische spullen achter.’

‘Wat vreemd is dat onze buurman een erg alerte hond heeft, maar tijdens de inbraak gaf de hond geen krimp’, vertelt Alain. ‘Vermoedelijk werd hij verdoofd. De dag nadien was de hond nog wat versuft.’ ‘Nu we terugkijken op de gebeurtenissen, waren er wel enkele verdachte signalen’, merkt Veerle op. Zo werd er een paar dagen geleden aangebeld door een vrouw met een kind. Ze vroeg of onze auto voor de deur te koop was, terwijl een wagen aan de andere kant van de straat stond te wachten. ‘Gisterennamiddag stond er aan de overkant ruim anderhalf uur een bestelwagen met draaiende motor te wachten. Waren dat mensen die ons aan het observeren waren?’

Anja Vermeiren en Bart Vonck

Laptops en gsm’s
Ook Anja Vermeiren en Bart Vonck kregen dezelfde nacht ongewenst bezoek. Anja en Bart hebben een huis gebouwd en wonen nog niet zo lang in de Driesstraat. ‘Eerst probeerden de dieven via de achterdeur in te breken, maar toen dat niet lukte zijn ze via een raam in de keuken toch binnen geraakt’, getuigt Anja. Ze boorden een gat door het raam en wisten zo binnen te komen.

De buit is aanzienlijk. ‘De dieven gingen er met twee laptops, twee gsm’s en ongeveer 200 euro vandoor’, weet Bart. Op de laptops stonden niet alleen persoonlijke zaken, maar ook professionele documenten. ‘Dat is heel vervelend’, laat Anja weten. ‘Op mijn laptop stonden heel wat documenten die ik voor de school nodig heb.’ Anja en Bart zijn heel aangeslagen. ‘We hebben niets gehoord’, zegt Bart. ‘Nu de straatverlichting ’s nachts uit is, hebben de inbrekers een groot voordeel. Het is aardedonker. Je ziet geen steek.’ Anja en Bart moeten nog wat bekomen, maar zijn vast van plan om de nodige maatregelen te nemen.

Ook in de Ninoofsestraat waren er enkele pogingen tot inbraak. ‘De dieven knipten de omheining stuk, maar zijn in de woningen niet binnen geraakt’, geeft Gunter Vanderhaegen mee. Vermoedelijk zijn er in de streek verschillende bendes actief. ‘Dat ze ’s nachts inbreken is eerder een uitzondering. Inbrekers bouwen eerst een studieronde in en verschaffen zich dan een toegang tot de woning wanneer niemand aanwezig is’, laat iemand ons weten.

We namen contact op met de politie maar die kunnen geen verdere informatie geven aangezien het onderzoek nog lopende is. Indien u iets verdachts heeft gezien of meer weet, gelieve contact op te nemen met de politie Geraardsbergen/Lierde op het telefoonnummer 054 43 04 30.

Julien Borremans