Kasseien van de Haaghoek staan centraal in Omloop Het Nieuwsblad

De kasseien van de Haaghoek  staan centraal in  openingsklassieker Het Nieuwsblad waar immers tot driemaal  toe wordt overgereden. Die kasseien zijn zeker niet zo vanzelfsprekend dat ze er vandaag nog zo bijliggen. Eind de jaren ’90 werden ze immers geklasseerd door toedoen van het Milieufront Omer Wattez die het definitieve decreet  kon regelen bij toenmalig Vlaams minister Johan Sauwens.

Paul Van Ceunebroeck, Marc De Jonghe en  Robin Vanheuverswyn stonden aan de wieg van deze klassering.  In september 2022 werden ze naar aanleiding van de Kasseifeesten in Zegelsem opgenomen in de “Orde van bescherming Kasseipatrimonium Zegelsem. ”  Ze waren hierover zeer dankbaar dat ze na dertig jaar werden erkend voor deze realisatie en een medaille mochten ontvangen van de Kasseifeesten.

De Kasseifeesten hebben plaats de derde zondag van september en in 2023 is dat op 17 september!

De organisatoren van de Kasseifeesten (gezinsbond in de Rand  en de Randstappers ) hebben ook een band met Les Amis de Paris-Roubaix waar ze een ‘Charte de L’Amitié’ hebben mee ondertekend op 14 mei 2022.  Les Amis de Paris-Roubaix staan in voor het behoud van de kasseien in het noorden van Frankrijk waar de legendarische klassieker Parijs-Roubaix plaats heeft!

Bert Broos van de Kasseifeesten: “Uiteraard zijn we zeer blij dat Omloop het Nieuwsblad driemaal over deze kasseien rijdt. We zijn minder blij dat de Ronde de Haaghoek als enkele jaren links laat liggen. Tenslotte gaat het hier om één van de mooiste kasseistroken van de Vlaamse Ardennen.”

Foto’s archief BB