Lions Club Geraardsbergen bestaat 60 jaar

Geraardsbergen. Lions Club Geraardsbergen viert met uitstel door de coronaperiode zijn 60ste verjaardag. ‘De hulp aan lokale projecten werd opgedreven maar de ontvangst op het stadhuis werd eventjes uitgesteld’, geeft voorzitter Marc Baisier mee. Vorige week donderdag werd de Club op het stadhuis ontvangen en kreeg van de Stad Geraardsbergen een oorkonde. Schepen Ann Panis dankte de club uitdrukkelijk voor zoveel maatschappelijk engagement en steun aan de bevolking.

In 1960 namen enkele leden van Lionsclub Lessines-Ath onder leiding van notaris Cayphas uit Lessines contact op met enkele vooraanstaande inwoners van Geraardsbergen, waaronder dokter Charles Putzeys en notaris Jean-Louis Rens. ‘De “Pays des Collines”en de “Vlaamse Ardennen” zijn aangrenzende regio ‘s die heel wat gemeen hebben: éénzelfde geografie (enkel de taalgrens verandert de naamgeving), de meanderende Dender, een quasi overvloeiing in Frans-Nederlands taalgebruik en dialect, ruime commerciële interactie, familiale- en vriendschappelijke banden’, vertelt Marc Baisier.

Dr Putzeys en notaris J.L. Rens lagen aan de basis van de Lionsclub in Geraardsbergen. De organisatie had als doel om gekwalificeerde personen uit verschillende beroepsgroepen samen te brengen, banden van vriendschap en solidariteit te smeden en hulp en steun te bieden aan personen, instellingen en (culturele en pedagogische) organisaties.
Lions zijn strikt onpartijdig op politiek, religieus en filosofisch vlak. De club bestaat uit minimum 20 volwassenen en vergadert tweemaal per maand onder leiding van de voorzitter, wiens mandaat in principe één jaar duurt.

‘Momenteel zijn er nog twee stichtende leden actief: Jean-Louis Rens en Pros De Moyer. Zij volgen nog actief de vergaderingen.
De stichting van LC Geraardsbergen vond plaats in 1962, de eerste club in België zag het levenslicht in 1952 en de Lionsorganisatie-internationaal startte in 1917 in Chicago onder leiding van Melvin Jones: hij vond dat leidinggevende burgers niet alleen hun professionele belangen moesten behartigen maar ook oog moesten hebben voor de noden van hun noodlijdende medemens.’

Lions Clubs International (LCI) is ’s werelds grootste serviceclub en één van de grootste NGO’s ter wereld, met een netwerk van bijna 1,5 miljoen leden in 46.000 clubs in 210 landen. Hier lees je aan welke initiatieven de Belgische Lions meewerken. In 2007 is Lionsclub International in de ‘Financial Times’ uitgeroepen tot wereldwijd de beste en meest performante NGO. LC Geraardbergen telt actueel 33 leden en is de oudste service-club van onze stad.

Voor meer informatie:

Home