Zottegem rekent op Equans om sportsite Bevegemse Vijvers energiezuiniger te maken

Het AGB Zottegem en Equans ondertekenden deze week een energieprestatiecontract voor het sportcomplex Bevegemse Vijvers. Equans garandeert met dit contract een besparing van 6% op elektriciteit, 24% op aardgas en 14% op water.

“Bij een energieprestatiecontract neemt een Energy Services Company (ESCO), in dit geval Equans, de rollen van studiebureau, uitvoerder en onderhoudsfirma op zich”, zegt schepen Brecht Cassiman (N-VA). “Dit contract legt een bepaalde energiebesparing op. De ESCO investeert in verschillende energiebesparende maatregelen om deze energiebesparing te bereiken. Een deel van de investering wordt terugbetaald door de winst op de energiefactuur. Zo zorgt een energieprestatiecontract dus voor minder druk op het budget. Traditioneel gaat een EPC over elektriciteit- en gasverbruik, maar in dit energieprestatiecontract wordt ook een waterbesparing gegarandeerd.”

“De gegarandeerde besparingen leveren een totale CO2-besparing op van 1.485 ton CO2, gedurende de 15 jaar dat het contract loopt. Dat komt overeen met de hoeveelheid CO2 die 124 hectare bos omzet. Binnen het contract worden onder andere volgende energiebesparende maatregelen geïmplementeerd: zonnepanelen, elektrische warmtepompen, relighting (LED) en een stookplaatsrenovatie. Verder worden ook enkele verouderde installaties vervangen door de ESCO. Bijzondere aandacht gaat ten slotte naar het implementeren van een automatisch monitoringssysteem en een overkoepelend gebouwbeheersysteem. Onze site Bevegemse Vijvers is een belangrijke ontmoetingsplaats in onze stad. Het is fijn dat we ook hier bouwen aan een duurzame en groene toekomst. Dankzij het contract realiseren we een forse besparing op de energiefactuur en investeren we tegelijkertijd in duurzame energie. Een win-winsituatie dus.”