CYRCUS. De parade is hier!

aftrap op zondag 23 april (Erfgoeddag)

Zaterdag 15 april is Wereldcircusdag. Dé aftrap van een jaar waarin Erfgoed Viersprong en de gemeenten Destelbergen, Lochristi, Melle, Merelbeke, Oosterzele en Sint-Lievens-Houtem de spot zetten op het lokaal circusverleden en -heden. Ze doen dat met een uitgebreid programma voor groot en klein. Met tentoonstellingen, initiaties, voorstellingen, lezingen tot educatief pakket. CyRCuS. De parade is hier!.  45 jaar terug vestigde circusdirecteur en dierentemmer Harry Malter zich in Destelbergen. Ongeveer 30 jaar terug opende hij er het familiepark Harry Malter. Het belang van Harry Malter en bij uitbreiding de Malterfamilie in de lokale en Belgische circusgeschiedenis is niet te onderschatten. Maar de streek ten oosten van Gent blijkt nog grote circusfiguren en -families gekend te hebben. Frans De Vos en circusfamilies Demeyer, Minnaert, Van Lissum (circus Jhony) … ze passeerden vele malen langs de pleinen of kenden in de streek zelfs hun thuis.

Wie waren die circusfamilies? Hoe zag hun leven eruit? Welke artiesten zijn hier vandaag actief & waar? Wat is de evolutie van die circustraditie en wat maakte dat er verandering kwam? Het rijke verleden werd de basis voor een project dat niet enkel de blik werpt op dat circusverleden, maar evenzeer kijkt naar het circus vandaag én zijn evolutie.

 

Familie archief

CyRCuS presenteert een brede waaier aan activiteiten voor een breed publiek. Het is een digitale parade met voor de streek belangrijke circuspersonen. Het is een digitaal beeldverhaal rond circusthema’s als het dagelijks leven, de acts, het leerproces, doorspekt met lokale feiten en gestoffeerd met historisch beeldmateriaal. Het is een STEAM-lespakket voor het 4e-6e leerjaar dat vertrekt vanuit thema’s en personen uit het lokaal circusverleden. Het pakket zal beschikbaar zijn vanaf september ‘23.

familiepark Harry Malter

CyRCuS is ook een cultureel programma. Destelbergen geeft de aftrap op zondag 23 april (Erfgoeddag) met de opening van de tentoonstelling ‘Harry Malter. Van dierencircus naar familiepark’. Later op het jaar volgen voorstellingen in het Cultuurhuis Merelbeke en GC De Kluize (Oosterzele), lezingen, voorleessessies tot circusinitiaties voor kinderen. Het programma laat je proeven van het circus van vandaag, of voedt je honger naar kennis over het circus van vroeger.