Erfgoeddag in Zottegem met kippen, wandelingen, keramiek, molen en Archeocentrum Velzeke

Erfgoeddag heeft dit jaar plaats op zondag 23 april, de Erfgoedweek loopt van 17 tot en met 28 april, en heeft ‘Beestig’ als thema. Ook in Zottegem zal je de historische band tussen mens en dier kunnen verkennen. Alle activiteiten zijn gratis. Voor sommigen moet je vooraf inschrijven.

“Erfgoed is datgene wat we als gemeenschap van vorige generaties geërfd hebben en waarvoor we nu zorg dragen, met de bedoeling om het op onze beurt ook weer door te geven aan volgende generaties”, legt schepen van Cultuur en Erfgoed Lieselotte De Roover (CD&V) uit. “Zottegem barst van erfgoed. Daarom grijpen we elk jaar op Erfgoeddag de kans om dat in de kijker te zetten. In het thema Beestig werkten we een uitgebreid programma uit voor jong en oud. Er is een lezing over historische kippenrassen in de Vlaamse Ardennen, gegidste wandelingen in het Domein van Breivelde en rond het Kasteel van Leeuwergem, een tentoonstelling in het keramiekatelier van KOELEUR en een rondleiding in de Van Den Borresmolen, waar mens en dier ooit samenwerkten om Strijpen van eten en elektriciteit te voorzien. Ook in het Archeocentrum valt er heel wat te beleven, want daar leren kleine zoogdieren uit een waterput ons hoe Velzeke er in lang vervlogen tijden uitzag. Voor de kleinsten is er een vertelactiviteit met beestige verhaaltjes en een wandeling doorspekt met dierenfabels van Jean de La Fontaine. Ik ben ervan overtuigd dat Zottegem met dit programma zijn rijke tradities en verleden herontdekt.”

Meer info?

 zottegem.be/erfgoeddag