Als jong gepensioneerde roept filosoof Jean Paul Van Bendegem op tot verzet

Wijs, grijs en puber

Op donderdag 4 mei vanaf 20 u kan je in bib Scheldewindeke de lezing ‘Wijs, grijs en puber’ bijwonen van wiskundige, wetenschapsfilosoof, emeritus hoogleraar Jean Paul Van Bendegem.
Als jong gepensioneerde roept Jean Paul Van Bendegem op tot verzet en zet hij als verworpen senior aan tot burgerlijke ongehoorzaamheid. Maar een verzet moet goed gefundeerd zijn. Daarom is het van belang om te weten waar dit beeld van de oudere vandaan komt. Van Bendegems uiteenzetting – of lange reis – start onvermijdelijk bij de wetenschap, laat het contrast zien met wijsheid, inzicht en kunde, en bespreekt vervolgens ziekte, verval en het eeuwige leven om eindelijk te belanden bij de senior die een tweede puberteit beleeft: ambetant en een ‘pijn in ‘t gat’.
Wat betekent het om een ‘senior’ te zijn in onze moderne samenleving? Al te vaag wordt deze vraag door ‘niet- senioren’ beantwoord. Al te vaag wordt een passief beeld gepresenteerd. In de lezing wordt er een ‘contraire’ visie gepresenteerd, de senior als wijze puber. Wijs door ervaring, puber door de neutrale en lichamelijke veranderingen en aanpassingen. Maar ook ‘opstandig’, wat leidt tot een actief mensbeeld. ‘Wijs, grijs en puber’, een pleidooi voor de burgerlijk ongehoorzame senior. Hij komt uit op een aantal fundamentele vragen met betrekking tot de positie van overleven in onze samenleving. ‘Wil men gepensioneerden niet liever kwijt?’. Zijn ouderen struikelblokken voor de jongere generaties? Heeft het nog zin om hen een stem(recht) te geven? Eigenlijk is zijn boodschap vrij duidelijk: ouder worden in onze maatschappij is miskend en dit beïnvloedt hun zelfbeeld. Deelnemen kost 8 euro (standaardprijs), 6 euro (reductieprijs) en 4 euro (sociale prijs). Inschrijven voor deze ronduit schitterende lezing kan bij Avansa via info@avansa-regiogent.be, 09 / 224 22 65 met vermelding code 2310972. (marcel van de vijver, foto Avansa, ddl).