Zondag Erfgoeddag 2023 met tal van gratis activiteiten tijdens in Herzele

De dienst Toerisme van de gemeente Herzele heeft voor de 23ste editie van Erfgoeddag op zondag 23 april een leerrijk en gratis programma uitgewerkt. Het thema is ‘Beestig erfgoed’. “Tijdens de activiteiten ontdek je Herzele op een andere manier, doorheen de lens van dieren en leer welke impact ze op ons cultureel erfgoed hebben”, zegt Heidi Knop (Open VLD), schepen van Cultuur en Toerisme.

Beestige erfgoedwandeling

De ‘beestige erfgoedwandeling’ leidt jou langs monumenten waar de dierenkweek, dierenlegendes en bijzondere dierengebeurtenissen een belangrijke rol speelden in de oudheid. Lokale gidsen brengen een rugzak vol boeiende verhalen mee, waarmee ze jong en oud zullen verbazen. Terwijl de volwassenen genieten van de verhalen, kunnen de kinderen deelnemen aan een wandelbingo, waarmee ze op het einde van de wandeling een leuke prijs kunnen winnen. De wandeling start aan de Sint-Martinuskerk van Herzele, is ongeveer 4 km lang en duurt ongeveer anderhalf uur. Ze is geschikt voor jong en oud. Er is een wandeling om 11, om 14 en 15 uur.

Beestig erfgoedcircus in Ressegem

Al vanaf zijn vroege jeugd verzamelt Ressegemnaar Eddy Ruyssink alles wat maar met circus te maken heeft. Hij tikte een dikke 25 jaar geleden drie oude circuswagens op de kop en gaf ze een plekje bij zijn boerderij. Daarna kwam hij op het idee om zijn hele verzameling tentoon te stellen. Eddy trad samen met zijn vrouw op en gaf circusvoorstellingen met een geit, een haan en een chinees biggetje. Speciaal voor Erfgoeddag bedacht hij een nieuw programma. Komt dat zien, in circusmuseum Paradiso! Het museum is op zondag 23 april 2023 geopend van 15 tot 18 uur en vrij te bezoeken. Om 16 uur wordt een kleine circusvoorstelling georganiseerd.

Beestige tentoonstelling in het Erfgoedhuis en de Sint-Antoniuskerk in Borsbeke

Sinds eeuwen wordt Sint-Antonius-Abt met zijn varken in Borsbeke vereerd. De heemkundige kring De Hellebaard en de Kerkraad van Borsbeke stelden een tentoonstelling van de kerkrelicten samen, aangevuld met voorwerpen uit een privéverzameling, die je een beeld geven van de verering met de nadruk op het verband tussen mens en dier (varken). Rondleidingen en wandelingen naar het eeuwenoud Sint-Antoniuskapelletje staan ook op het programma.

Beestige Molen Te Rullegem

Bezoek de Molen te Rullegem in de Molenstraat in Herzele op een unieke manier. Molen te Rullegem is de oudste molen in de gemeente en dateert uit de 17de eeuw. In 2014 werd een werkende rosmolen vlak bij de windmolen opgetrokken. Deze rosmolen zal op zondag 23 april 2023 werken mét paard. De molenbar is open en de molenaars ontvangen jullie in de windmolen en de rosmolen. Ter gelegenheid van Erfgoeddag zullen ook de zesdejaars van het Sint-Paulusinstituut een zelf samengestelde Wikipediapagina rond de Sint-Martinuskerk van Herzele voorstellen. In de Sint-Martinuskerk van Herzele zelf, om 14 uur.

Meer info?

https://www.herzele.be/erfgoeddag