Gemeenteraad keurt het voorstel van Forza Ninove tot het aanbieden van een opleiding reanimatie aan alle leerlingen in Ninoofse basis- en secundaire scholen goed

Maandagavond keurde de gemeenteraad het voorstel van Ilse Malfroot, Vlaams volksvertegenwoordiger en Ninoofs gemeenteraadslid, goed om kinderen in de basisscholen aan te leren hoe ze iemand de eerste hulp kunnen bieden als iemand onwel wordt, en misschien wel aan hartfalen lijdt. De gemeenteraad zal het nodige doen om minstens in de stedelijke Ninoofse basisscholen op korte termijn deze opleiding aan te bieden, en in overleg te gaan met alle basis- en secundaire scholen, om dergelijke cursus aan te bieden aan jongeren.

In de basisscholen gaat het vooral om basiskennis: hoe bel je de hulpdiensten, wat doe je met het slachtoffer best wél en best niet. In het secundair onderwijs leren de jongeren hoe ze iemand echt kunnen reanimeren.

Zo’n reanimatiecursus op alle scholen is meer dan welkom en heel belangrijk! Het is immers heel belangrijk dat de kinderen de basisvaardigheden leren om een slachtoffer te helpen. Ze gaan naar een sportclub waar een AED-toestel hangt, het kunnen bedienen is dan ook een meerwaarde. De eerste 6 minuten bij een hartstilstand zijn van levensbelang. Hoe sneller er wordt gestart met reanimeren en een AED aangesloten wordt, hoe groter de kans op overleven. Daarom is het van groot belang dat ook jongeren een hartstilstand kunnen herkennen en leren reanimeren.

Meer nog, kinderen gaan op bezoek bij hun grootouders, en het kan altijd gebeuren dat iemand onwel wordt. Weten hoe ze kunnen ingrijpen, en hoe ze hun verantwoordelijkheid kunnen nemen, kan levens redden!

Forza Ninove is dan ook zeer tevreden dat dit voorstel werd goedgekeurd en binnenkort zal worden uitgewerkt. Een goede basisopleiding, ook bij kinderen, en voldoende opfrissingscursussen zijn broodnodig.