Opheffing bescherming tuin en bijgebouw Huis Doremont

Groen-gemeenteraadslid Jordy De Dobbeleer interpelleerde schepen van Erfgoed Henri Evenepoel over de opheffing van de bescherming van de tuin en het bijgebouw van het oudste gebouw van Ninove, het huis Doremont. De Ninovieters kennen dit gebouw vooral als de Raadskelder, als café aan de Graanmarkt. De Dobbeleer vroeg zich af of Vlaamse minister Matthias Diependaele (N-VA) het lokaal niveau betrokken heeft in zijn beslissing tot opheffing van de directe historische omgeving.

Schepen Evenepoel gaf aan dat de stad niet betrokken werd, maar dat de opheffing ook nog niet definitief is. “Het is een voorlopige beslissing. Er zal aan de stad worden gevraagd om een openbaar onderzoek te doen. Vervolgens zal dat overgemaakt worden aan de bevoegde instanties en zullen wij als college ook ons advies kunnen uitbrengen of onze mening kunnen ventileren. Dan zal de minister een definitieve beslissing nemen”, aldus Evenepoel.

N-Va gemeenteraadslid Karolien De Roose verduidelijkte de beslissing van Vlaams Minister Matthias Diependaele. Karolien De Roose: “De intrekking door minister Diependaele (N-VA) verandert niets, maar dan ook niets aan de huidige situatie. In de tuin staat tot op vandaag een appartementsgebouw en een overdekt terras! De enige vraag die we ons eigenlijk moeten stellen is WIE dit heeft toegelaten in het verleden?

N-VA Ninove, maar ook minister Matthias Diependaele, hebben zich de voorbije maanden en jaren enorm ingezet voor erfgoed en het behoud van ons Ninoofs erfgoed. Het oudste gebouw van Ninove blijft dan ook beschermd!”

Voor de tuin en het bijgebouw ziet De Dobbeleer kansen voor een makkelijke doorsteek tussen de Graanmarkt en de te ontwikkelen Inghelantsite. “Niet alles in onze stad moet volgebouwd worden. Het oudste gebouw van onze stad kan een uitnodigende omgeving krijgen, zonder dat er building van 4-5 hoog net naast komt. Het is niet dat de site nu niet uitnodigt, dat het niet kan worden. Er werd verwezen naar historische fouten van vroegere besturen zoals de sloop van het oud stationsgebouw, die mogen we nu ook niet maken.”