© Thomas Du Caju

Laatste WO II-bommenwerper vliegt over het Archeocentrum in Velzeke

Door de laatste luchtwaardige Lancaster-bommenwerper in Europa wordt op donderdag 4 mei een eresaluut gebracht aan de meer dan 50.000 jonge mannen van de Britse Royal Airforce (RAF) die tussen 1939 en 1945 sneuvelden in een meedogenloze luchtoorlog. De viermotorige bommenwerper uit WO II zal daarbij ook om 12u11 over het Archeocentrum Velzeke vliegen, komende van Knokke en verder richting Lierde. Bij slecht weer of technische defecten kan de vlucht van deze krasse tachtiger alsnog geannuleerd worden.

De Avro Lancaster was het zwaarste toestel dat de RAF tijdens de Tweede Wereldoorlog tegen de Duitse bommen in de strijd wierp. Hij had meestal zeven bemanningsleden aan boord en kon met een lading van 8 ton een afstand van 4.300 km overbruggen. Zo ’n 7.400 toestellen werden tijdens de oorlog het luchtruim ingestuurd. Bijna de helft ervan ging verloren. Vier toestellen zijn in Oost-Vlaanderen neergestort.

Vóór en na de (eenmalige) overvlucht kan men in het Archeocentrum Velzeke aan de Doolbosweg enkele wrakstukken van de Lancaster gaan bekijken in de tijdelijke tentoonstelling over luchtvaartarcheologie in Vlaanderen die er nog loopt tot 17 september onder de noemer ‘Over vliegen, vallen en… opgraven’. Bij deze gelegenheid zijn er gratis rondleidingen waarbij bijzondere aandacht zal besteed worden aan de bombardementsacties waarvoor de Lancaster gebruikt werd.