NSB Zottegem herdenkt slachtoffers van oorlogsgruwelen

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd België bezet door nazi-Duitsland. Zij die daartegen in het verzet gingen, werden door de nazi’s actief opgespoord. Lange martelingen van verzetslieden om namen van andere medestanders te weten te komen en zo grotere verzetsgroepen te kunnen op het spoor komen, waren daarbij schering en inslag. Alle verzetsstrijders die gevat werden, wachtte een vreselijk lot. De Duitsers rekenden met hen genadeloos af: transport naar een concentratiekamp, de dood door strop of kogel…

Naar jaarlijkse gewoonte vindt ter gelegenheid van de V-dag op 8 mei (einde van WO II in 1945) voor de 28ste keer op zaterdag 6 mei aan het monument op het Politieke Gevangenenplein in Bevegem een herdenkingsplechtigheid voor de oorlogsslachtoffers en Zottegemse politieke gevangenen plaats. Terwijl al wie deze herdenking wil bijwonen, omstreeks 15u15 verwacht wordt aan het Politieke Gevangenenplein, zullen de vaandeldragers van op het H. Hartplein daarheen opstappen onder muzikale begeleiding van een doedelzakspeler. De eigenlijke plechtigheid begint om 15u45 met een welkomstwoord door de voorzitter van de afdeling Groot- Zottegem van de Nationale Strijdersbond België (NSB) en het dodenappel. Daarna volgt de bloemenneerlegging aan het monument en is een korte toespraak door de burgemeester (of plaatsvervanger) voorzien. Vervolgens wordt om 16u15 een ‘veldmis’ in de tijdsgeest van de Tweede Wereldoorlog opgedragen ter nagedachtenis van de oorlogsslachtoffers.

Tot slot van deze herdenking is er nog voor de genodigden een receptie in de cafetaria van het WZC Egmont. Omwille van deze plechtigheid zal het Politieke Gevangenenplein reeds vanaf 10 uur parkeervrij en vanaf 15 uur ook verkeersvrij moeten blijven (telkens tot 18 uur). In het aanliggende gedeelte van de J. Lootenslaan (vanaf het kruispunt met de Graaf van Hoornlaan) en in de Omer Van Lierdestraat zal alleen plaatselijk verkeer toegelaten zijn.

Deze herdenkingsplechtigheid is een initiatief van de Oud-Strijders en Veteranenvereniging NSB Groot-Zottegem. Vorig jaar zorgde dit gebeuren voor heel wat ergernis omdat het stadsbestuur voor deze activiteit geen officiële uitnodigingen verstuurde en burgemeester Evelien De Both (of een plaatsvervanger) daarbij ook haar/zijn kat stuurde. Hiervoor werd toen met de beschuldigende vinger richting bestuurs-coalitiepartner N-VA gewezen (zie via deze link).