TraGer viert 1 jaar wekelijkse markt en start met Stadsboerderij Hunnegem

Geraardsbergen. Zaterdag 13 mei organiseert TraGer vzw het Feest van de Korte Keten in de Stadsboerderij Hunnegem. ‘Het is tevens de eerste verjaardag van het burgerinitiatief voor gezonde landbouw en voeding’, geeft woordvoerder Wim Schrever mee.

De Stadsboerderij Hunnegem startte een jaar geleden met een wekelijkse Korte Keten Markt in het vroegere klooster. Lokale boeren en producenten bieden er op zaterdagmorgen tussen 10 en 13 uur hun producten aan. Zowel groenten fruit, vlees, zuivel en brood – aangevuld met ambachtelijke zepen, notenolie en fruitsappen – kunnen er worden gekocht. ‘Waarom moet een kip uit Afrika worden ingevlogen als er hier ook rondlopen? We zijn voorstander van circulaire landbouw. De landbouwproducten die hier worden gekweekt, worden lokaal ook verkocht.’

Maar de Stadsboerderij zoekt het ook over de grens. ‘In Zuid-Italië hebben we een coöperatie gevonden die bereid is om olijfolie rechtstreeks aan ons te verkopen. Ook dit is korte keten omdat de plaatselijke producenten rechtstreeks aan ons verkopen zonder tussenschakels.’ Het project wordt ondersteunt met lokale en provinciale middelen, maar krijgt ook steun van de Koning Boudewijnstichting. ‘Het is de bedoeling om het project duurzaam uit te bouwen.’

‘De nadruk van het burgerinitiatief voor gezonde landbouw en voeding, ligt op het aspect van korte keten, waardoor het voedsel heel wat minder kilometers aflegt tussen boer en bord. Een deel van de voedingsproducten is bovendien afkomstig van biologische teelt. Het initiatief wil daarmee biologische landbouw stimuleren’, getuigt Wim Schrever.

Stadsboerderij Hunnegem
Maar naast de wekelijkse Korte Keten zet TraGer ook in op de ontwikkeling van de Stadsboerderij Hunnegem. ‘De bedoeling is om een kleinschalige teelt van groenten en fruit in de boomgaard en de tuin van het vroegere klooster te ontwikkelen’, licht Wim Schrever toe. Daarnaast vormt de stadsboerderij ook een belevingstuin en wil het zowel de buurtbewoners als de naburige stadsscholen betrekken. ‘We willen ook de mensen sensibiliseren voor gezonde voeding en landbouw en zetten in op gemeenschapsvorming’, besluit Wim Schrever.

Intussen werken de medewerkers van TraGer aan de herwaardering van de boomgaard. ‘We zijn nieuwe bomen aan het aanplanten, maar leggen ook teeltbedden aan. Het laatste maakt meer deel uit van het sociale en educatieve luik van ons project. Wie meewerkt kan ook genieten van de opbrengst. Later gaan we ook de kloostertuin en de tuin van de rondgang heraanleggen.’

TraGer beschikt over een sterk team van vrijwilligers, maar wie zich aangesproken voelt om mee te werken kan altijd contact opnemen. De vzw is samengesteld uit twee pioniers van de duurzame landbouw. Er zitten ook twee academici in: een professor voeding en een professor participatie. Tenslotte zit er ook een bedrijfsleider, een coach en bemiddelingsexpert in. ‘Het gaat ook om mensen met een rijke ervaring in het socio-cultureel middenveld’, vult Wim Schrever aan.

De Korte Keten kan daarbij rekenen op enkele vaste partners:De Kollebloem (St.-Lievens-Esse), Zelfplukboerderij Erwtjes&Knollen (Zandbergen), De Schapenmelkerij (Brakel), Bakhuis Hof van Lier (Zandbergen), De Daalkouter (Herzele), Bijengaard (Viane), Hoeveslagerij L&F Meat (Moerbeke), Fruitbedrijf Pauwels (Galmaarden) en Eieren Six (Viane).

Julien Borremans

Voor meer info: TraGer en TraGer facebook