© Danny De Lobelle

Publieke laadpalen in Zottegem: 12 zijn er al, 5 komen er bij

Tegen 2029 moeten alle nieuwe wagens in Vlaanderen elektrisch rijden en om een antwoord te bieden op de laadnood die er dus komt, zet ook Zottegem in op de uitrol van publieke laadpalen. Momenteel kan men reeds op de volgende twaalf plaatsen gebruikmaken van publieke laadpalen: Romeins Plein (Velzeke), parking Kasteel van Egmont (kant rotonde), parking OCMW, parking Domein Breivelde, parking Vestenstraat, parking Bevegemse Vijvers, Broeder Mareslaan (achterkant station), parking H. Hartplein, parking Molenstraat (AC Sanitary), Zuster Angelalaan (wijk Lelie, Bevegem) en parking Smissenhoek (Erwetegem). Op al deze locaties zijn twee plaatsen voorzien, behalve op de parking Bevegemse Vijvers (1 plaats). Op de parking aan het Kasteel van Egmont en in de Br. Mareslaan is één van beide plaatsen voorbehouden voor een deelauto. Aan de ingang van woonzorgcampus De Bron in de wijk Lelie werden begin september van vorig jaar vier laadpunten in gebruik genomen (waarvan twee voorbehouden voor personeel en bewoners). Deze werken echter enkel door middel van een tankkaart die kan aangevraagd worden via admin.debron@sezz.be.

Over afzienbare tijd zal men ook op nog vijf andere plaatsen terechtkunnen om er de wagen op te laden. Tijdens de gemeenteraadszitting van maandag 17 april ll. werden namelijk de aanvullende politiereglementen voorgelegd en goedgekeurd om de nodige bijhorende parkeerplaatsen (overal op reeds bestaande parkeerplaatsen) die zullen voorbehouden zijn voor het opladen van elektrische voertuigen, te kunnen afbakenen en inrichten. Dit zijn de vijf bijkomende locaties: op het Sint-Hubertusplein (Sint-Maria-Oudenhove), op het André Schotteplein (wijk Lelie), in de Deinsbekestraat (naast de reeds bestaande oplaadpunten aan het OCMW), op de parking aan de Nijverheidsstraat (centrum) en op de parking in de Nieuwpoortmolen (nabij de kerk van Oombergen). Overal gaat het over één laadpaal met twee laadpunten.

De volgende locaties die al genoemd worden voor een latere mogelijke installatie van een laadpaal, zijn: het Kruiswaterplein (Sint-Goriks-Oudenhove), de Wolvenstraat en Ledebergstraat (Strijpen), Welzijnstraat (Bevegem) en de parkings aan de kerken van Elene, Erwetegem, Leeuwergem en Strijpen alsook de parking Bevegemse Vijvers (bijkomende laadpaal).