© Kerk en Leven

Deken Vidts krijgt ook buiten Zottegem pastorale taken

In opvolging van E.H. Hans Vandenholen die op 11 juli benoemd en op 23 oktober 2022 aangesteld werd tot pastoor-deken van Aalst, werd E.H. Emmanuel Vidts (zie foto) door de Gentse bisschop Lode Van Hecke op 1 november van vorig jaar benoemd en op 29 januari van dit jaar aangesteld tot nieuwe deken van het dekenaat Zottegem en pastoor van de Zottegemse parochie Heilige Apostelen Petrus en Paulus.

Met ingang van 1 mei ll. is E.H. Emmanuel Vidts (52) nu eveneens benoemd tot pastoor van de parochie Heilige Livinus (Herzele/Sint-Lievens-Houtem) en tegelijk is vanuit het bisdom al meegedeeld dat hij op 1 september ook zal benoemd worden tot pastoor van de parochie Heilige Bartholomeus (Geraardsbergen). In de Oudenbergstad wordt hij de opvolger van E.H. Frans Hitchinson die trouwens ook geen onbekende is in Zottegem waar hij van 1982 tot 1994 superior van het O.-L.-Vrouwcollege/campus Bevegem was. E.H. Hitchinson wordt op 8 augustus e.k. 75 jaar en gaat op rust.

Ter verduidelijking:

In plaats van alleen de twaalf parochies binnen de stad Zottegem waaruit het vroegere dekenaat Zottegem bestond, behoren – sinds de hervorming die in 2016 in het bisdom Gent werd doorgevoerd en waarbij de vroegere 34 dekenaten werden herleid tot 10 dekenaten – nu ook Herzele/Sint-Lievens-Houtem, Brakel/Lierde en Geraardsbergen tot het huidige dekenaat Zottegem. Bij die hervorming werden ook de vroegere 400 parochies die er waren in Oost-Vlaanderen, herleid tot 43 grotere parochies zoals de parochie Heilige Apostelen Petrus en Paulus (waaronder alle twaalf vroegere Zottegemse parochies ressorteren), de parochie H. Livinus (= alle parochies van Herzele en Sint-Lievens-Houtem) en de parochie H. Bartholomeus (idem voor Geraardsbergen).