4de rit van de Ronde Van Oost-Vl. in Merelbeke: Milan Lanhove blijft het peleton net voor.

 

Merelbeke was op maandag 14 augustus gastheer van de vierde etappe in de Ronde Van Oost-Vlaanderen. Na Nevele, Haasdonk en Pollare konden de U23 zich opnieuw uitleven op een omloop die negen maal moest afgelegd worden. In het parcours zat ondermeer een kasseistrook van 600 meter lang en de Zink in Munte als enig klimmetje.

Het peleton maakte meteen vaart maar afscheiding kwam er de eerste twee ronden nog niet. Een groep van een twintigtal renners kon wel even wegrijden maar werd vlug terug tot de orde geroepen. In de derde ronde trok een vijftal renners in het offensief. Milan Lanhove, Franck Rademaker, Korneel Decaestecker, Arno Jennen en Kenneth Verstegen boksten meteen een mooie bonus bij elkaar. Hun voorsprong schommelde steeds om en bij de minuut. Het peleton, onder leiding van de ploeg van de Noorse leider samen met het Mini Discar cycling team, hielden de controle over de leiders. Op twee ronden van het einde werd de echte jacht ingezet en zag het peleton de leiders voor zich uitrijden. Het verschil was nog amper een twintigtal seconden. Maar blijkbaar stokte het tempo bij de achtervolgers en bij het ingaan van de laatste ronde was het vijftal opnieuw wat verder weggereden. De voorsprong was terug opgelopen tot iets minder dan één minuut. Velen dachten dat de leiders het zouden uitzingen tot het einde, maar in het peleton werd nu alles of niets gespeeld om het kwintet alsnog bij de lurven te pakken. De wedstrijdradio seinde iedere kilometer een kleinere voorsprong door en sprak zelfs van een algemene hergroepering op één kilometer van de aankomstlijn. Maar één iemand van de leiders had zich toch nog kunnen losrukken van het vijftal en kon zo uit de muil van het aanstormende blijven. Milan Lanhove had nog een laatste krachtinspanning in de benen en kon zo luttele meters voor het spurtende peleton de handen in de lucht steken. Dit was echt wel een staaltje hard fietsen dat de man van het team Van Eyck–Josan-TLD hier ten toon spreidde.

Sebastien Van Poppel won de spurt van het peleton voor zijn ploegmakker Zeno Moonen en Pieter Van Laer. De Noor Magnus SØRBØ blijft in de groene leiderstrui na deze toch wel snel verreden wedstrijd. De volledig uitslag van deze rit vind je terug op https://cycling.vlaanderen//competitie/uitslagen/detail?date=2023-08-14&key=8418

De verdeling van de truien na rit 4 in Merelbeke:

Groene trui (algemene leider): Magnus SØRBØ – RINGERIKS KRAFT

Witte trui (beste jongere): Quinten De Buysser – VDM-TRAWOBO CYCLING TEAM

Rode trui (eerste Oost-Vlaming): Ben Squire – EFC – L&R – VAN MOSSEL

Blauwe trui (individueel puntenklassement): Ben Squire – EFC – L&R – VAN MOSSEL

Oranje trui (rushes): Daan Stevens – HUBO CYCLING TEAM

Gele trui (super sprint): Tim Edvard Pettersen – Mechtchanski Hyl TEAM NORTH CYCLING

In het ploegenklassement is het de ploeg VDM-TRAWOBO CYCLING TEAM  dat aan de leiding staat. Een voorlopig zeer knappe prestatie als je weet dat vier van de zeven renners nog eerstejaars zijn. Ploegleider Chris Van Durme uit Gijzenzele mag dus best fier zijn op zijn jongens en daar mocht dan een glaasje champagne niet bij ontbreken.

EDC.