Inwoners krijgen inspraak over bescherming Kruiskoutermolen in Mere

Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele (N-VA) heeft de Kruiskoutermolen die mooi pronkt op de Koudenberg in Erpe-Mere voorlopig beschermd als monument.  Wie interesse heeft om het beschermingsdossier te bekijken kan dit doen op de dienst Openbare Werken na een telefonische afspraak of eventuele bezwaren en opmerkingen kunnen meegegeven worden, via publieke.ruimte@erpe-mere.be of per gewone brief aan de dienst Openbare Werken.  Dit kan gedaan worden tot en met 19 september

Tevens hopen ze de bescherming van de omliggende overgangszone het mooie uitzicht vanop de molen te behouden en er ook voor te zorgen dat de bereikbaarheid voor opknapingswerken en voor aan- en afvoer van grondstoffen en maalproducten optimaal blijfven. Info over de betrokken zone en inhoud kan u terugvinden op de website van de gemeente Erpe-Mere.

De Kruiskoutermolen werd gebouwd voor 1384 en stond tot 1921 in Nieuwerkerken. Men vermoedt dat de molen opnieuw werd heropgericht in 1632.  Twee jaar later, in 1923 na de verhuis, werd hij in Mere opgetrokken. In 2004 werd de molen gerestaureerd in het Roeselaars atelier om hem dan in 2006 opnieuw op zijn oorspronkelijke sokkel te plaatsen. De molen wordt nog gebruikt als korenmolen en kan bezocht worden via een eerst vastleggende afspraak op de dienst toerisme.

100 jarig bestaan wordt gevierd met fietsroute en wedstrijd.

Het honderdjarig bestaan van de Kruiskoutermolen wordt gevierd op zondag 10 september. Naar aanleiding van deze viering werd ook een gloednieuwe fietsroute uitgestippeld. Deze route is 39km lang en gaat langs verschillende (water)molens van Erpe-Mere. Wie de route deze zomer fietst maakt zelfs kans op één van de vijf waardebonnen van 20 euro voor cultuurhuis EMotia die worden verloot. Je dient tijdens de route elf letters te verzamelen die langs de weg aan de kant staan. Met deze letters moet je een woord vormen en dat moet je voor 31 augustus doorsturen naar de dienst Cultuur – cultuur@erpe-mere.be. Op zondag 10 september tijdens het Kruis Molenfeest worden de winnaars bekendgemaakt.

Wilt u graag meer info, kaart en/of GPX van de route dan kan u terecht op www.erpe-mere.be/molenfietsroute. Even ter aandacht: er is wegens de werken in de Kloosterstraat een kleine bewegwijzerde omleiding doorheen de wijk Groendal.