50ste verjaardag van de Verbroedering Zwalm-Schwalmstadt met vernieuwde oorkonde

Inderdaad, in het jaar 1973 werd in het gemeentehuis van Munkzwalm een oorkonde ondertekend door Albert Feliers, burgemeester van ons hoofddorp Munkzwalm, en Helmut George, burgemeester van de stad Schwalmstadt, ter oprichting van een gemeenschappelijke verbroedering.  Via culturele en andere menselijke contacten werd sindsdien een hechte band gesmeed tussen beide gemeenschappen.

De oorkonde van de verbroedering van 1973 besloot met de zin „ Moge onze vriendschapsband een bouwsteen zijn voor een verenigd Euro­pa“. Het was zinvol dat de oorkonde over meer handelde dan enkel over deze vriendschapsband, maar ook een hoger doel nastreeft: de bouwsteen voor een verenigd Europa. Ondertussen heeft onze internationale gemeenschap nog meer grote uitdagingen, zoals de grote klimaatcrisis, de oorlog niet zo ver van hier, de democratie die in gevaar wordt gebracht. Samenwerkingsverbanden zoals deze moeten ook een rol blijven spelen, die leiden tot respect voor andere culturen, verbondenheid met elkaar, solidariteit met mensen in nood, zodat we elke dag een stapje vooruit zetten in de verwezenlijking van de doelstellingen die de internationale gemeenschap van ons verlangt vertelt Zwalms burgemeester Bruno Tuybens.

Gisterenavond  werd  de oorkonde van 50 jaar geleden vernieuwd en ondertekend, namens de beide gemeenten, door de beide burgemeesters Tobias Kreuter en Bruno Tuybens.

Zo’n 30 Zwalmenaren o.l.v. voorzitter  Frans Verlaeckt zijn reeds van donderdagvooravond aanwezig voor een vierdaags bezoek. De Zwalmse burgemeester Tuybens en zijn  echtgenote sloten gisteren aan voor het plechtige moment, met ondertekening van de nieuwe oorkonde. Er waren hierbij  enkele toespraken, de uitwisseling van gelegenheidsgeschenken en een diner. Deze voormiddag wordt er nog een vriendschapsboom aangeplant in de Zwalmstrasse in Schwalmstadt.

Schwalmstadt ligt  in de deelstaat Hessen.