Lede/Erpe-Mere: Kunstacademie trekt voor opleiding Beeld alle registers open

Zes beeldend kunstenaars met een waaier aan expertise zetten dit jaar samen hun schouders onder de uitbouw van de opleiding Beeld in de kunstacademie Lede – Erpe-Mere en Wichelen. Bij uitstek voor het lange-termijn traject voor volwassen leerlingen biedt dit een grote meerwaarde. Het team van de beeld-docenten van de kunstacademie Lede Erpe-Mere Wichelen is verdubbeld, en dat is een bewuste keuze. “Het domein Beeld is een relatief jonge richting binnen onze kunstacademie, maar biedt de mogelijkheid tot echte lange-termijn ateliers”, zegt directeur Kristien

Van Damme. “We bieden initiaties en ateliers aan voor kinderen en jongeren, maar ook voor volwassenen is er een volwaardige opleiding. Volwassen leerlingen die dat willen, kunnen hier maar liefst tien jaar lang hun ervaring in de beeldende kunsten ontwikkelen.” Vanuit dat oogpunt krijgen de vaste docenten schilderen, tekenen en grafisch vormgeven Steven Lemmens, Melanie De Saegher en Siegfried Samuel nu versterking van schilder-filosoof Katelijne De Corte, beeldhouwer Wim van den Bossche en Fab-lab kunstenaar Rik Verhaest. “Ik ben zeer enthousiast over hoe dit team elkaar aanvult en de leerlingen kan begeleiden op hun traject, ieder vanuit de rijke persoonlijke expertise,” bevestigt Kristien Van Damme.

Vliegende docent

Het beeldatelier voor volwassenen wordt gedoceerd door Katelijne De Corte en Steven Lemmens, ondersteund door ‘vliegend’ docent Rik Verhaest. “We willen een soort experimenten atelier zijn waarin de meeste beeldende technieken aan bod komen”, vertelt Katelijne De Corte. “Tekenkunst, schilderkunst, klei- en andere beeldhouwkunsten, grafische kunst, audiovisuele kunsten, installaties, … het kan allemaal.” Fab-Lab kunstenaar Rik Verhaest ondersteunt als ‘vliegend’ docent zijn collega’s en de leerlingen bij diverse projecten op maat. Verhaest is gespecialiseerd in ambachten met hedendaagse, soms industriële, technieken zoals frezen en laserprinten die vervolgens worden ingezet in een duurzame artistieke context. Voor verdere ondersteuning in een specifieke techniek kunnen daarnaast ook grafisch vormgever Siegfried Samuel en beeldhouwer Wim Van den Bossche langskomen in het atelier voor volwassenen. Op deze manier trekt de opleiding Beeld de artistieke en experimentele registers veel breder open.

In dialoog met de ruimte

Het beeldatelier verwelkomt zowel beginnende als gevorderde kunstenaars. Met een gestructureerd programma achter de hand worden verschillende technieken en materialen aangereikt. Er is zowel aandacht voor kunsthistorische achtergrond als voor actuele stijlen en stromingen, én voor de ontwikkeling van de persoonlijk artistieke visie van de leerling. De Corte: “Het gaat erom dat je weet waarom je een techniek gebruikt. Is die techniek toepassen in je tekening of schilderij een meerwaarde voor wat je wil tonen? Waar ligt je eigen persoonlijkheid en hoe vertaal je die naar je artistieke werk?” Ook de rol van architecturale ruimte is een artistieke factor om te verkennen. “Hoe kan de ruimte waarin je iets tentoonstelt in dialoog gaan met wat je wil creëren? Met een artistiek oog leer je anders kijken naar de wereld én jezelf.”

Waar en wanneer

Elke maandag (18:30-21:50) wordt er lesgegeven in Lede. Elke dinsdag (18:30-21:50) is dat zowel in Lede als Erpe-Mere. Beginners en gevorderden zitten bij elkaar, maar worden elk op hun niveau begeleid. Leerlingen die ingeschreven zijn voor één cursusdag per week maar op een andere dag willen verder werken of aansluiten bij de groep kunnen dat (op voorwaarde dat er afgestemd wordt met de docenten).

Inschrijven

Geïnteresseerden kunnen de hele maand september gratis proefles volgen. Inschrijven kan nog tot 30 september.

 

Contact en info:

Directeur Kunstacademie Lede Erpe-Mere Wichelen Kristien Van Damme – kristien.vandamme@academielede.be – +32 499 14 58 73

 De zes gezichten van beeld

– Steven Lemmens is master Grafisch ontwerp, optie vrije grafiek. Hij geeft les aan zowel jongeren als volwassenen en is ook betrokken bij de Kunst Kuur-projecten. Hij heeft een eigen Atelier Tevree waarin hij workshops programmeert. https://www.ateljeetevree.be/

– Melanie de Saegher is bachelor Plastische Opvoeding en richtte voor de gemeente Erpe-Mere Ruim voor Kunst op, het kunstatelier waaruit vervolgens de Kunstacademie in Erpe-Mere groeide. Ze combineert een lesopdracht in het regulier onderwijs met een lesopdracht Beeld voor kinderen en jongeren in de Kunstacademie en in de Kunst Kuur voor kinderen met ASS.  Ze startte dit jaar bovendien met een beeldatelier voor kinderen met ASS op donderdag in Erpe-Mere.

– Siegfried Samuel is master Grafische en Reclamevormgeving en combineert lesgeven in het regulier onderwijs met een lesopdracht Beeld voor kinderen en jongeren, en Grafische Vormgeving voor volwassenen in de kunstacademie.

– Katelijne De Corte is master Schilderkunst en ethicus. Ze werkt vaak voor Mus-e (atelier trajecten in scholen), geeft les in DKO en in regulier onderwijs en heeft expertise in creëren en tentoonstellingen. www.platvvorm.org www.katelijnedecorte.be.

– Wim van den Bossche is beeldhouwer en muzisch coach/expert voor kinderen. Hij gaat aan de slag met kinderen en jongeren, en in de Kunst Kuren. Hij draaide eerder al mee in pilootprojecten die de voorloper waren van de Kunst Kuren. Hij geeft beeldhouwen in de academie van Hamme en bouwde in Sint-Niklaas het domein Beeld mee uit in De Klinge. Aan de academie van Sint-Niklaas geeft hij ook beeld ateliers voor kinderen.

– Rik Verhaest is een ontwerper die functionele creaties maakt vanuit een artistiek denkproces. Hij  heeft veel ervaring met sociaal-artistieke projecten in de zorgsector. Hij kiest voor ambachten met hedendaagse technieken en zoekt naar circulaire en duurzame processen www.rikverhaest.be.