Autovrije Zondag in Zottegem: rainbow run met ongemakken

Voorbije zondagnamiddag vormde het Zottegemse stadscentrum het kleurrijke decor voor de vijfde editie van de Autovrije Zondag, met voor de vierde keer de rainbow run als voornaamste publiekstrekker. Met 532 lopers viel er volgens het stadsbestuur – bij monde van burgemeester Evelien De Both en milieuschepen Leen Goossens – een recordaantal deelnemers te noteren (n.v.d.r.: in de voorbije jaren was er telkens sprake van “meer dan vijfhonderd”) maar anderzijds verliep de organisatie van dit ludieke loopje niet helemaal vlekkeloos.

Eerst ging het zaterdag verkeerd met de verkoop van tickets voor de rainbow run die in principe enkel online te koop waren. Door problemen met de webshop bleek het echter niet mogelijk om bij het inschrijven ook gezinsleden toe te voegen voor de aankoop van tickets. Daarop werd de mededeling verspreid dat er op de dag zelf ter plekke aan de kassa voor dezelfde prijs tickets zouden kunnen aangekocht worden.

Op zondag tijdens de rainbow run zelf waren het dan de wolken van kleurpoeder die in enkele straten voor hinder zorgden. Blijkbaar gingen sommige vrijwillige medewerkers bij het gooien van het rode en blauwe kleurpoeder een beetje te fel tekeer waardoor het poeder niet alleen op de lopers maar ook op ongewenste plaatsen in de omgeving bleef hangen en buurtbewoners onprettige overlast ervan ondervonden. Naar verluidt vloog rood poeder in de Kasteelstraat in woningen en appartementen binnen tot op de bovenverdieping. Burgemeester De Both liet de brandweer ter plaatse komen om het poeder weg te spoelen. Ook maandag waren brandweerlieden en stadsarbeiders nog in de weer met het verwijderen van het kleurpoeder. In het persbericht dat vanuit de stad hieromtrent verspreid werd, wordt er nog aan toegevoegd dat het kleurpoeder gemaakt is van maïszetmeel en dus goed afwasbaar is.