Nieuweling Matthias Bogaert uit Sint-Antelinks droomt nu al van goud op het BK piste

Streekrenners in de praatstoel

Met onze rubriek ‘Streekrenners in de praatstoel’ trokken we afgelopen week naar het mooie Sint-Antelinks, deelgemeente van Herzele waar nieuweling Matthias Bogaert (15) woont. Met zijn 186 cm en 70 kg is Matthias één van de meest opvallende en grotere nieuwelingen uit het peloton.  Hoewel Matthias niet graag over zichzelf praat en vooral al niet in de belangstelling staat, kon hij toch tussen zijn vele huiswerk en trainingen even de tijd nemen om ons te woord te staan. Vooral gesteund door mama Nele (Matthias is niet echt een babbelaar) konden we hen plaatsen in onze praatstoel.

Nuus: Waarom en hoe ben je begonnen met koersen en waarom de voorkeur voor het wielrennen? en deed u voor het wielrennen een andere sport?

Matthias Bogaert: Ik begon met koersen omdat mijn broer koerste. Het leek me een leuke sport en uiteindelijk bleek ik er ook  nog vrij goed in te zijn. Daarvoor heb ik altijd gevoetbald, eerst bij FC Kerksken en daarna bij FCV Dender. Ik ben begonnen als keeper en daarna heb ik ook op het veld gespeeld. Ik heb dit twee jaar gecombineerd maar uiteindelijk werd het te veel om te blijven combineren.

Nuus: Je was zeven jaar toen je begon, nu bent je vijftien jaar, wat heb je bereikt van bij de start bij de miniemen en aspiranten? 

M.B.: Op mijn zeven jaar heb ik een drietal wedstrijden gereden in Wallonië. Daar kan je dit doen vanaf het zeven jaar, terwijl dat in Vlaanderen maar mogelijk is vanaf acht jaar. Bij de miniemen en aspiranten won ik meestal, voor mij was het moeilijk als ik dan eens niet won. Ik heb nog altijd het winners instinct, maar hoe ouder ik word, hoe sterker ook mijn tegenstanders worden. Het is voor mij wat leren verliezen en dat is niet altijd even gemakkelijk.

Nuus: Hoe verliep je eerstejaars nieuweling en wat waren je belangrijkste wedstrijden en uitslagen dit seizoen?

M.B.: Volgens mij heb ik de overgang naar de nieuwelingen goed overleefd en ook vrij goede prestaties neergezet. Tot nu toe behaalde ik 2 overwinningen als eerstejaars ( Heestert en Beloeil). Op het Provinciaal Kampioenschap Tijdrijden hier in mijn eigen Sint-Antelinks kon ik een tweede plaats veroveren, op slechts twee à drie seconden van mijn ploegmaat Mauro Keppens. Op het Belgisch Kampioenschap te Waregem behaalde ik een mooie zevende plaats. Ik behaalde heel wat podiumplaatsen, maar de allermooiste was toch mijn tweede plaats in de Prins der Nieuwelingen (Bonheiden). De wedstrijden voor de beker van België mocht onze ploeg Isorex Cycling Team niet rijden, hierin was ik wel wat teleurgesteld. Komend weekend moet ik noodgedwongen ook aan de kant blijven. Afgelopen weekend kwam ik ten val te Parike nadat er net voor mij werd gevallen en ik ook meegesleurd werd in de valpartij en afgelopen week kwam ik ten val op training via school waar ik mijn knie bezeerde. Normaal zou ik rijden in Jemeppe maar de blessure speelt mij nog wat parten waarvoor ik niet ga koersen en rust ga inlassen.

Nuus: Volgend jaar wordt je tweedejaars nieuweling, wat denk je voor volgend seizoen? of wat zijn de verwachtingen en plannen voor 2024?

M.B.: Volgend seizoen is voor mij niet zo lang meer want ik begin vanaf november aan het pisteseizoen als tweedejaars nieuweling. Daar hoop ik alvast goed te presteren op de Belgische kampioenschappen waar ik 100% voor goud zal gaan. Vorig seizoen behaalde ik als eerstejaars ook verschillende medailles maar jammer genoeg zat het goud er niet in. Zo pakte ik drie maal brons bij scratch, ploegkoers en puntenkoers en een zilveren plakket bij omnium. Op de weg zou ik ook wat meer overwinningen willen behalen en ik hoop ook wat beter te kunnen presteren in de klimkoersen. Ik zit dit jaar op de Topsportschool in Gent, hopelijk kan dit mij verder helpen om nog beter te kunnen presteren.

 

Nuus: Ben je aangesloten bij  Isorex Cycling Team op dit moment? Blijf dit ook volgend jaar?

M.B.: Ik ben aangesloten bij het Isorex Cycling Team en dit zal volgend seizoen ook het geval zijn. Ik ben er zeer tevreden over de ploeg. Ze zetten zich werkelijk in voor iedere renner en ze beschikken over een zeer goede jeugdopleiding. Daarom zie ik niet in waarom ik zou veranderen.

Nuus: Zijn er bepaalde mensen die je even wil bedanken of vernoemen aub?

M.B.: In de eerste plaats wil ik mijn ouders graag bedanken omdat ze me deze kans geven. Ze staan altijd voor me klaar om aan mijn materiaal te sleutelen of mij het hele land rond te voeren voor mijn sport. Ze investeren niet alleen veel geld maar ook veel tijd in mijn hobby. Daarnaast wil ik ook al mijn supporters bedanken met als trouwste supporters mijn grootouders, ze missen geen enkele wedstrijd.

Nuus: Matthias en Nele, in naam van mezelf en onze redactie bedank ik jullie voor dit mooi en leuk interview. Wij wensen jullie van harte nog veel succes toe voor de rest van het seizoen en wij kijken nu al uit naar uw prestaties op de piste komende winter! Good Luck!

Foto’s: Matthias Bogaert vertoont nog wonden van zijn val maar blijft strijdvaardig en hoopt op goud op het BK piste.