Brazilian Voyage in GC De Kluize

Lady Linn, attitude en pakken ervaring

Op het podium, de Braziliaan Nilson Matta (bassist), John Snauwaert (saxen), Jeanfrançois Prins (gitaar), Chryster Aerts (percussie) en de veelzijdige zangeres Lady Linn, ze namen je in GC De Kluize mee op hun Brazilian Voyage. ‘Een genietbaar concert’, oordeelde het publiek. Geleid door een heel gedreven Nilson Matta, hij communiceert als het ware met zijn contrabas, en met een sterk opvallende John Snauwaert. Wat hij uit zijn saxen tovert slaat alles. En als kers op de taart wordt het concert nog eens opgefleurd door Lady Linn, die meteen het publiek mee had. Kippenvelmomenten. Het publiek werd voortdurend om de oren geslagen met indrukwekkende en adembenemende meesterstukjes, telkens beloond met een warm applaus. Het heel aandachtig  publiek snoepte ervan. Met Nilson, John, Jeanfrançois, Chryster en Lady Linn stond doorgedreven vakmanschap op het podium in de Oosterzeelse cultuurtempel.

Eerlijk gezegd, we hadden nog nooit de gerenommeerde Nilson Matta zien optreden, hij is een belangrijke schakel in de evolutie en populariteit van de Braziliaanse jazzmuziek. Grootheden Joe Henderson, Lee Konitz, Randie Brecker, Herbie  Mann, Joao Gilberto, Hermeto Pascaol,…werkten met Nilson Matta graag samen. Het zegt veel over zijn technische bekwaamheid als muzikant én componist. In GC De Kluize stelde hij samen met zijn band en Lady Linn zijn ‘Brazilian Voyage’ voor. Met verve. Het aandachtig publiek genoot zichtbaar van de avontuurlijke muzikale reis doorheen Brazilië. Het concert hield het publiek van begin tot einde (anderhalf uur aan een stuk) in de greep. Kunst verschijnt. Op dit concert kon het publiek zijn hart ophalen. Nilson Matta, met een onweerstaanbaar charisma, sleurt als het ware zijn band en zangeres Lady Linn mee in een muzikale tijd-reis. Er vallen ook leuke jazz-standards. Podiumbeesten, pur sang. Ze hebben energie te over. Ze laten zich drijven op de vleugels van de avond. Eigenlijk een concert met een waaier van muzikale pareltjes. Meermaals wegdromen. Een concert dat beklijft. Nilson, John, Jeanfrançois, Chryster en Lady Linn bleven zich uit de naad werken. Nilson heeft ook nog een gevoel voor humor. De ‘Brazilian Voyage’: kijken, luisteren, genieten. Nilson Matta, die zowat de halve wereldbol afreisde, stond nu op het podium in de Oosterzeelse cultuurtempel. ‘Grande dame’ Lady Linn, die zo’n twintig minuutjes van Oosterzele woont, vond het heel fijn dat ze kon optreden in GC De Kluize. Ronduit een formidabele zangeres. Lady Linn, attitude van bij haar eerste nummer én met pakken ervaring. Het podium kent voor haar geen geheimen meer. Het publiek blijft van haar houden. (marcel van de vijver, foto’s danny de lobelle).