Provincie Oost-Vlaanderen biedt hulp aan Marokko en Libië

De Provincie Oost-Vlaanderen leeft mee met de bevolking van Libië en Marokko en wil hulp bieden. De Provincieraad kent daarom 50 000 EUR toe aan het Rode Kruis Vlaanderen: 25 000 EUR voor de aardbeving in Marokko en 25 000 EUR voor de overstromingen in Libië.

Door de aardbeving van september 2023 is er in Marokko een grote dringende nood aan hulp. Daarnaast waren er in Libië zware overstromingen door de storm Daniël. De noden voor ondersteuning zijn dan ook groot, zowel op korte als op lange termijn.

Het Provinciebestuur van Oost-Vlaanderen maakt in noodsituaties middelen vrij voor het verlenen van noodhulp. Zo toonde het bestuur zich in het verleden al solidair met slachtoffers van verschillende rampen.

Zware aardbeving in Marokko

De aardbeving in de nacht van vrijdag 8 op zaterdag 9 september in de buurt van Marrakesh had een kracht van 6,8 magnitude. Ze eiste na de eerste weken van de ramp al meer dan 3 000 dodelijke slachtoffers en 5 500 gewonden. De materiële schade is enorm en de impact op onderdak en huisvesting heeft verwoestende gevolgen in de zwaarst getroffen gebieden.

Het is prioritair om hulp te bieden inzake basisbehoeften zoals voedsel, water, essentiële huishoudelijke items, onderdak en gezondheidszorg. De getroffenen zullen niet alleen de komende weken, maar ook de komende maanden alle hulp kunnen gebruiken.

Overstromingen in Libië

Op zondag 10 september werd Libië dan weer getroffen door Orkaan Daniel. Door de extreme regenval braken twee stuwdammen, waardoor het oosten van Libië geteisterd werd door hevige overstromingen.

Tijdens de eerste uren na de overstromingen meldde de Libische Rode Halve Maan dat er al 20 000 personen ontheemd en meer dan 9 800 personen vermist waren.

Dank aan het Rode Kruis België voor de foto’s.

Foto boven: de aardbeving Marokko

Foto onder: de overstroming Libië