Vanaf november maandelijkse ‘Jazz op zaterdag’ in Posthotel te Wetteren

Tijdens de donkere wintermaanden maakt Wetteraar en professioneel muzikant Stijn Engels maandelijks van café Posthotel een gezellige jazzclub. Vanachter de piano gidst hij het publiek doorheen het repertoire van ‘The Great American Songbook’. Stijn doet dit niet alleen. Hij brengt telkens twee muzikale gasten mee.

‘Jazz op zaterdag’ vindt plaats op zaterdag 4 november, 9 december, 13 januari, 10 februari en 9 maart, telkens om 20 uur. De toegang is gratis. Het is niet nodig om te reserveren. Deze nieuwe muziekreeks is een samenwerking van cc Nova en Posthotel naar een idee van Stijn Engels. Vanaf november lanceren cultuurcentrum Nova en café Posthotel in samenwerking met Wetteraar en professioneel muzikant Stijn Engels ‘Jazz op zaterdag’, een gloednieuwe reeks liveconcerten in een intieme bezetting.

Jazz op zaterdag

Van november tot en met maart neemt Stijn Engels elke tweede zaterdag van de maand (behalve in november) plaats achter de buffetpiano in café Posthotel. Hij gidst het publiek door het repertoire van ‘The Great American Songbook’, een omvangrijke verzameling van tijdloze jazznummers vanaf 1920 tot en met de jaren 50 van de vorige eeuw. Denk aan nummers van Cole Porter, Irving Berlin, Duke Ellington, George Gershwin, Rodgers & Hart … Stijn speelt deze jazz standards niet in zijn eentje. Hij nodigt telkens twee muzikale gasten uit. Wie die gasten zijn? Bekend of minder bekend? Dat blijft nog even geheim. Eén zekerheid heeft het publiek wel: het wordt elke keer een knusse, warme, jazzy avond.

Wie is Stijn Engels?

Stijn Engels studeerde in 2002 af aan de muziekschool van Wetteren in de richting klassieke piano. Na het behalen van zijn universitaire master Pedagogische Wetenschappen in 2007 besloot hij zijn kans te wagen aan het Gentse conservatorium. Hij koos voor de richting jazzpiano. Tijdens zijn universitaire studies had Stijn aan de muziekacademie van Gentbrugge al volop de wereld van de jazz verkend. In 2012 behaalde hij het masterdiploma van jazzpianist.

Stijn baande zich de voorbije jaren als een veelzijdige muzikant een weg door de muziekscene. Hij maakte deel uit van de 5-koppige jazzbezetting Wofo, speelde mee in de popband Reneé en stond meer dan 300 keer op de scène in de jeugdproductie ‘KEIK’ van het Gentse theatergezelschap 4Hoog. Daarnaast speelt Stijn sinds kort ook toetsen bij de nieuwe popband Edmund November en is hij een van de vier muzikanten van muziektheatergezelschap BomBarDon. Met zijn eigen kwartet Stadlander richt hij het vizier op zijn eigen composities. Hiermee was hij al tweemaal te gast in cc Nova, dit voorjaar nog met de voorstelling van het debuutalbum van Stadlander.

Drempel voor jazzmuziek verlagen

Het concept van ‘Jazz op zaterdag’ is een idee van Stijn Engels. De programmatoren van het cultuurcentrum reageerden positief op het voorstel. Ze zagen hierin een mogelijkheid om de publieksdrempel voor jazzmuziek te verlagen. Nog te vaak wordt jazz beschouwd als een moeilijk en weinig toegankelijk genre. Daarenboven komt jazzmuziek ook niet altijd tot zijn recht in een grote theaterzaal. Met Kasper De Moor – de uitbater van café Posthotel – vonden ze niet alleen een enthousiaste derde partner, maar ook het perfecte decor voor de concerten.

Om de concerten zo ruim mogelijk toegankelijk te maken, vinden ze plaats tijdens de openingsuren van het café. Iedereen – vaste klant of occasionele bezoeker – kan van ‘Jazz op zaterdag’ genieten. Café Posthotel zet bij elk concert een aangepaste cocktail op het drankenmenu.

Jazz op zaterdag praktisch:

  • ‘Jazz op zaterdag’ vindt plaats op zaterdag 4 november, 9 december, 13 januari, 10 februari en 9 maart in café Posthotel, Stationsplein 11.
  • De concerten starten telkens om 20 uur.
  • De toegang is gratis. Reserveren is niet nodig.

Foto: Stijn Engels – Copyright: Studio Negentien