Zottegems Genootschap pakt uit met 21ste boek: “Het ideale kerstcadeau voor elke Zottegemnaar”

Het Zottegems Genootschap voor Geschiedenis en Oudheidkunde publiceerde zijn 21ste Handelingen. Het werd deze keer een 360 blz. tellend nummer, in twee delen, met een waaier aan bijdragen.

Op de cover staat een fragment uit een pentekening van een vogelvanger, een verwijzing naar het tweede deeltje waarin Luc Van Durme in een rijk geïllustreerde bijdrage de dialectnamen van de vogels bespreekt. U leert er wat een poverken is, of een kurlewerke. Alvast twee dialectwoorden die velen van ons niet meer kennen noch gebruiken. Nochtans vormt die rijke woordenschat een belangrijk onderdeel van ons historisch immaterieel erfgoed.

Dit jaar waarin de 300ste verjaardag van de geboorte van Jan de Lichte in herinnering wordt gebracht, werden in deze Handelingen liefst vijf bijdragen over deze Velzeekse bandiet opgenomen. Wie was Jan De Lichte echt, hoe werd hij beschreven en zelfs gecommercialiseerd, wat waren de bijnamen van de bendeleden en hoe zijn volksverhalen en geschiedenis met elkaar verweven? Danny Lamarcq vertelt het.

Hij schrijft ook twee korte bijdragen over de Julius Caesarfeesten en bespreekt samen met Paul Matthijs de medische zorg in Zottegem in de 17de en de 18de eeuw. Ignace De Temmerman leert u alles over epidemieën in Zottegem: pest, cholera, tyfus en Spaanse griep. Hij bespreekt ook de tuin van het kasteel van Leeuwergem en de invloed van de vrijmetselarij erop.

In de reeks over de wereldoorlogen verdiept Luc De Both zich in de tragische geschiedenis van verzetsstrijder Jules Lootens en Guy De Mulder buigt zich over Zottegemnaar Amaat de Vuyst en de militaire collaboratie.

Danny De Looze brengt met “Een monument voor Nonkel in Oombergen” het bijzondere verhaal van Severinus Hinderdael en Brecht Persoons schrijft een stevige bijdrage over het grondbezit van de abdij van Nieuwenbos te Sint-Goriks-Oudenhove.

Kortom, met de 21ste Handelingen krijgt u opnieuw een stevig brok boeiende lokale geschiedenis.

Het boek is ongemeen rijk geïllustreerd en wordt full color uitgegeven. De Handelingen XXI kosten 38 euro. Het boek is te koop bij boekhandel Uilenspiegel in de Hoogstraat. Bestellen kan ook door overschrijving op rekening nr. BE 10 0011 3558 9104 van het Zottegems Genootschap voor Geschiedenis en Oudheidkunde, Brouwerijstraat 32, 9620 Zottegem. Meer info: danny.lamarcq@skynet.be.