©De Lobelle Danny

Nieuwe elektronische kids-ID voor niet-Belgische kinderen zorgt voor betere bescherming

Nicole de Moor stelde vandaag in Merelbeke de elektronische kids-ID voor

Staatssecretaris voor asiel en migratie Nicole de Moor stelde vandaag in Merelbeke de elektronische kids-ID voor niet-Belgische kinderen voor. Die vervangt vanaf 15 januari de kartonnen kids-ID die tot nog toe bestond. De elektronische kids-ID maakt identiteitsfraude veel moeilijker en kan gelinkt worden aan informatie over ouderlijk gezag.

Veel kinderen van onder de twaalf jaar beschikken over een kids-ID. Gezinnen hebben een kids-ID nodig om met hun kinderen te reizen binnen Europa of Europa binnen te komen. Voor Belgische kinderen is die al langer elektronisch, maar voor niet-Belgische kinderen ging dat tot nog toe om een papieren kaart. Die had het nadeel makkelijker nagemaakt te kunnen worden.

Nicole de Moor: “Met de elektronische kids-ID voor niet-Belgische kinderen gaan we identiteitsfraude tegen. Bovendien kan met de digitale kaart ook veel sneller worden nagaan wie het ouderlijk gezag uitoefent. We zorgen op die manier voor een betere bescherming van kinderen.”

Aan de elektronische kids-ID kan informatie worden gekoppeld die van belang is bij bijvoorbeeld inschrijving in een gemeente, woonstcontrole door de politie of online aanmelding bij een school. Op die momenten kan meteen worden nagegaan wie het ouderlijke gezag uitoefent.

Staatssecretaris de Moor stelde de elektronische kids-ID voor niet-Belgische kinderen voor in Merelbeke, samen met burgemeester Filip Thienpont.

Filip Thienpont: “In Merelbeke worden jaarlijks ongeveer 100 kids-ID’s aan niet-Belgische kinderen uitgereikt. Dankzij de nieuwe kaarten zijn zij beter beschermd. We vinden het belangrijk om daar als gemeente aan mee te werken.”

©De Lobelle Danny