Het Sporenbos werd aangeplant in Brakel (Eerste speel- en leerbos)

Gisteren werden in Brakel aanplantingen gedaan om het ‘Sporenbos’ vorm te geven. Het Sporenbos is een initiatief van Rotaryclub Brakel-Zwalmvallei en GoodPlanet Belgium in samenwerking met Bellenbos en Belletuin en zal bestaan uit een Nestelbos, een Tiny Forest, een voedsel- en een natuurbos.  Dit vertelt  Katrien Solemé – voorzitter van de Rotary Club Brakel-Zwalmvallei.

“Kinderen uit de buurt planten gisteren de eerste bomen voor het Tiny Forest , voedsel- en natuurbos.  Een Brakelse school – Het Groene Lilare Opbrakel  wordt Tiny Forest Ranger. Zij werken mee aan het onderhoud en zijn gebruiken het bos voor buitenles en onderzoek. Tevens waren er leerlingen  van de gemeentelijke basisschool Klavertje 4 aanwezig  die het beste van zichzelf gaven en ook heel wat aanplantingen deden.

Vanaf de lente 2024 kunnen alle scholen, kinderwerkingen en jeugdverenigingen van het Sporenbos gebruik maken, met een externe begeleider of onder eigen begeleiding. Er zal tevens vorming rond avontuurlijk buitenspel georganiseerd worden.”

Men telt vier soorten bos  die een verschillende functie hebben.

Nestelbos – is een educatief speel- en zorgbos. De natuur brengt hen rust en stimuleert hun lichamelijke en geestelijke gezondheid.

Voedselbos – is een geheel van bomen, struiken en eetbare planten- zal dienst doen als gezond snoepbos.

Tiny Forest – is een dichtbegroeid bosje met inheemse bomen. Het Groene Lilare Opbrakel werd Tiny Forest Ranger.

Natuurbos – aanplanting volgens de klassieke bosbouwmethode. Bomen en struiken zijn inheems.

Volgende mensen verleenden hun medewerking of gaven toelichting- Stoeterij Ter Kleye, Vz Katrien Solemé van Rotary Club Brakel-Zwalmvallei, Jo Van Cauwenberge ( directeur GoodPlanet Belgium) , Caroline Bosteels van het Bellenbos en Kris Van Wabeke van Belletuin, Zorgboerderij Suskewiet, studenten orthopedagogiek HOGENT. Er was ook een delegatie uit Nederland in het kader van 100 jaar Rotary in België en Nederland!

Dieter Steenhaut, kersvers ambassadeur van het Sporenbos en tekenaar van Jommeke  was eveneens op de afspraak en zal nog een gepaste tekening  voorzien in het bos. Het bos is gelegen in het verlengde van de Vunkstraat langs de Roensveldstraat en dichtbij het Mijnwerkerspad.