Kaalkap langsheen de Kampstraat. Nieuwe bomen reeds aangeplant.

Onkerzele. Alle bomen langsheen de Kampstraat zijn gekapt. In totaal werden er 120 populieren gerooid. Begin dit jaar gingen reeds 40 bomen tegen de vlakte. Heel wat bomen zijn ziek of rot. Bij stormweer kunnen takken op de weg belanden en voor heel wat verkeersellende zorgen. Juist daarom zijn populieren minder geschikt om langsheen een weg te planten. Intussen werden reeds nieuwe bomen aangeplant.

‘Bij volwassen bomen zoals populieren, bestaat altijd de kans dat er dode takken vallen, ook al is er geen wind. Maar ook bij bomen die een eindje van de straat staan, kunnen door de wind takken op de weg terechtkomen. Dit kan gevaarlijk zijn. Het was dus nodig om de bomen te kappen. Bovendien is een populier een cultuurboom, genetisch gemanipuleerd om snel te oogsten. Deze bomen werden destijds door de luciferfabrieken en de klompenmakerijen in onze streek gebruikt. Populieren worden daardoor nooit zo oud als andere boomsoorten’, liet Patricia Vanslambrouck van ’t Boswachtertje eerder dit jaar in een interview voor Nuus optekenen.

De kap van de bomen verloopt in opdracht van de stad Geraardsbergen maar de vergunning wordt afgeleverd door het Agentschap Bos en Natuur. De bomen worden verscheept naar het buitenland waar ze worden verwerkt. De populieren werden door de vroegere luciferfabriek langsheen de Dender in het verleden aangeplant. De stammen werden dan via de Dender naar de luciferfabriek in Overboelare gebracht, nu worden ze naar de andere kant van de wereld getransporteerd.

‘Vroeger had elke gemeente haar eigen zagerij. Er zijn er nog enkele maar die zijn te klein voor grote hoeveelheden. Voor populieren kan je terecht in een palettenfabriek of moet je naar Virton om er papier van te maken. Al de rest is voor de export’, vulde Vanslambrouck aan.

Julien Borremans