Groen hekelt meerderheid in Zottegem

Van belofte naar beleid? Té weinig, té traag!

Vorige maandag stond de meerjarenplanning voor Stad Zottegem, OCMW en AGB op de agenda van de gemeente- en OCMW-raad.

Groen Zottegem, met name Heidi Schuddinck is niet gelukkig met een aantal zaken.

Besturen is niet alleen mooie foto’s delen op sociale media, maar wel een gedegen beleid voeren ten bate van iedereen, zegt zij mij beslist.

En zij legt mij uit wat er zoals mis loopt met de huidige meerderheid.

Dit stadsbestuur is gestart met projecten die reeds in de steigers werden gezet door de vorige meerderheid.

Denk bijvoorbeeld aan de cultuurzaal, de tweede fase van de stadskernrenovatie Heldenlaan en de renovatie van het oude stadhuis.

Vaststelling: de Zottegemnaren krijgen niet de realisaties en de dienstverlening waarvoor ze betalen.

Er is een pijnlijke leegloop bij het stadspersoneel.

Hoewel je een draagvlak creëert door inspraak van de adviesraden, wordt het advies van middenstanders genegeerd en de samenwerking met de vzw winkelstad werd stopgezet. Ook andere adviesraden worden nauwelijks samengeroepen en lijken op sterven na dood te zijn.

Participatie, inspraak en communicatie worden als anekdotische bijkomstigheden beschouwd.

Grote projecten en investeringen zijn óók in 2023 niet doorgegaan en worden op de lange baan geschoven.

Daardoor worden ook de leningen opgeschoven, een zware factuur voor de volgende beleidsploeg!

Een gemeente die correct investeert, mag schuld hebben, want op termijn rendeert dit dubbel en dik.

In ruil voor de schuld zullen immers de gebouwen in een goede staat zijn, de rioleringen intact zijn, en het openbaar domein netjes in orde. Wie geen of weinig financiële schulden heeft, die lijkt er op het eerste zicht goed voor te staan, maar als het patrimonium versleten is, slecht geïsoleerd, de rioleringsgraad laag is en de voetpaden dringend aan vernieuwing toe zijn, dan is die rooskleurige boekhouding snel doorprikt!

Onderinvesteringen zijn dan een slechte manier om kosten te besparen, want ze komen als een boemerang terug. Een betere procesplanning is absoluut noodzakelijk, zo kan tijd en geld bespaard worden.

Dit bestuur krijgt zijn zaken moeilijk op een rijtje.

Wij wensen daadkracht en inzet, Zottegem verdient dat, aldus een verbouwereerde Heidi Schuddinck.

Leen Goossens wilde zeker replikeren en zei me het volgende :

Groen focust op de zaken die niet gerealiseerd zijn en zwijgt bewust over de projecten die wel uitgevoerd zijn of in uitvoering zijn zoals het Milieu Educatief Centrum, de vernieuwing van de ontmoetingscentra Strijpen, Velzeke en Oudenhove, het stadhuis, de restauratie van het kasteel van Egmont, dekenale kerk en kasteel van Breivelde etc.

Bovendien wordt ook niets gezegd over de context van de vertraging van sommige projecten (het sportstadion bvb). Die is vaak te wijten aan externe factoren. 

Het is een bewuste keuze van dit bestuur geweest om de historische schuld af te bouwen. Alles wat we tot op heden gerealiseerd hebben werd betaald met eigen middelen. Op die manier creëren we de nodige financiële ruimte voor de  grote projecten.