Sociaal Huis-project blijft uit: Vooruit Zottegem vraagt oplossing voor vzw Lichtpunt

De vrijwilligers van vzw Lichtpunt werden onlangs met onaangenaam nieuws geconfronteerd toen bekend werd dat door de raad van bestuur van het AZ Sint-Elisabeth, als eigenaar van dat pand, beslist is om het gebouw aan de Groenstraat 23 vanwaaruit de medewerkers van Lichtpunt hun voedselhulp organiseren, te verkopen. Vooruit Zottegem trok hieromtrent in de jongste gemeenteraadszitting aan de alarmbel om te voorkomen dat de verdere werking van Lichtpunt hiermee op de helling zou komen te staan.

Nadat deze hulporganisatie tevoren een lokaal had in De Zonneheuvel in Erwetegem, is vzw Lichtpunt sinds 2002 gehuisvest in een vroegere woning aan de Groenstraat die hiervoor door het AZ Sint-Elisabeth gratis ter beschikking wordt gesteld. Al meer dan 25 jaar – de allereerste bedeling vond plaats op 23 december 1997 – verdeelt Lichtpunt voedselpakketten aan kansarme gezinnen in Zottegem en de vraag naar deze voedselhulp neemt jaar na jaar alleen maar toe. Momenteel komen meer dan 100 Zottegemse gezinnen een paar keer per maand langs voor een voedselpakket. Dat zijn ruim 300 personen, waarvan een 100-tal kinderen. Daarnaast staan nog meer dan 120 gezinnen op een wachtlijst en daarom stelt Vooruit Zottegem bij monde van Vlaams volksvertegenwoordiger Kurt De Loor en zijn collega-gemeenteraadslid Liliane De Lange die zelf ook als vrijwilliger bij Lichtpunt actief is, dat er absoluut moet voor gezorgd worden dat de werking van Lichtpunt kan blijven doorgaan.

Voorzien was dat Lichtpunt na de geplande verbouwingen aan het Sociaal Huis op de OCMW-site daar zijn intrek zou kunnen nemen, maar zoals ook het geval is met nog andere projecten die met grote trom werden aangekondigd – o.a. de renovatie van de Heldenlaan, de totale vernieuwing van de stadionsite, de bouw van het nieuwe cultuurhuis (hiervoor is wel al een naam bedacht) – ziet het er niet naar uit dat de realisatie van het ‘nieuwe’ Sociaal Huis nog voor deze legislatuur zal zijn. Bij de discussie hieromtrent in de gemeenteraad van 18 december ll. was te horen dat de geplande werken aan het Sociaal Huis “vertraging” hebben opgelopen. De start ervan zou nu gepland zijn in het komende voorjaar 2024 en de verbouwingen zullen anderhalf jaar duren. Naar het zeggen van schepen van sociale zaken Jenne De Potter zouden er intussen met het AZ Sint-Elisabeth onderhandelingen aangeknoopt zijn over een uitstel van de verkoop van het pand in de Groenstraat. Naar verluidt zou de ziekenhuisdirectie eventueel bereid zijn zelf een ruimte op de ziekenhuissite tijdelijk ter beschikking te stellen voor Lichtpunt in afwachting van de realisatie van het Sociaal Huis-project.