Intendant moet waterproblematiek in Denderstreek in goede banen leiden

Helemaal niet zeker dat het Milieufront Omer Wattez de procedures staakt

Geraardsbergen. De Vlaamse regering gaat een intendant aanstellen om de wateroverlast in de Denderstreek aan te pakken. Minister Lydia Peeters zat daarvoor samen met de Oost-Vlaamse gouverneur Carina Van Cauter, de burgemeester van de stad Geraardsbergen Ann Panis en enkele natuurverenigingen, waaronder het Milieufront Omer Wattez (MOW). Het MOW laat in het midden of het de verdere procedures staakt.

Na de overstromingen van 2010, 2016 en de meest recente van 2023 laaide de discussie in alle hevigheid weer op. Daarbij staat de vernieuwing van de stuwen en de sluizen op de Dender centraal. Daarbij tekende het MOW beroep aan tegen de nodige vergunningen, waardoor de werken aan de stuwsluizen in Geraardsbergen werden stilgelegd.

Dinsdag 9 januari liet minister Lydia Peeters verstaan een ‘constructief gesprek’ te hebben gehad met burgemeester Ann Panis, gouverneur Carina Van Cauter, de Vlaamse Waterweg en verschillende natuurverenigingen, waaronder het MOW. Daarbij heeft het Milieufront Omer Wattez duidelijk gesteld dat de vernieuwing van de stuwen en het Strategisch Plan Ruimte voor Water in het Denderbekken bespreekbaar is, als het wordt gekoppeld aan duurzame oplossingen.

De gesprekken worden volgens minister Peeters verdergezet. Er wordt een intendant aangesteld. ‘Zo geven we ruimte aan de Dender, zacht waar het kan, hard waar het moet’, aldus de bevoegde minister.

Het MOW stelt zich constructief op en is niet tegen de aanstelling van een intendant. Voor het MOW is het van belang dat de waterellende in de Denderstreek wordt aangepakt. De milieuorganisatie wijst er fijntjes op dat er bezwaar werd ingediend, omdat de Vlaamse overheid haar eigen regels niet heeft gerespecteerd, met name het milieueffectrapport (MER)’ Het MOW laat in het midden of het de verdere procedures staakt. ‘We doen geen verdere uitspraken’, klinkt het.

Julien Borremans