Melle: Vijftig jaar Tram 20

Historische tramrit van Melle leeuw tot Gent Sint-Pieters en terug

Historische tramrit
Om de afschaffing van de tram te herdenken, organiseert de gemeente Melle in samenwerking met E.T.G. (de Gentse vereniging die zich inzet voor het behoud van historische bussen en trams), een rit met een historische bus en tram.

Om 9.30 uur vertrok een historische bus aan Studio M om de deelnemers naar de tramhalte aan Melle Leeuw te brengen. Daar stappen ze over op de historische PCC-tram. Een ritje van ongeveer een uur voert hen naar het station Gent-Sint-Pieters en terug. Rond 11.30 uur was de bus terug aan Studio M, waar de deelnemers nog kunnen genieten van de nieuwjaarsreceptie.

Geschiedenis

Op 31 december 1973, 50 jaar geleden, reed Tram 20 voor de laatste keer uit tussen Gentbrugge en het College van de Paters Jozefieten te Melle. 61 jaar lang bracht hij Mellenaars naar Gent en terug. Tramlijn 20 was iets meer dan 4 kilometer lang. In het centrum van Melle liepen de sporen vlak langs de huizen. Pas 20 jaar na het afschaffen van de lijn, in augustus 1993, reed er opnieuw een tram richting Melle: tram 21, die vandaag nog steeds zijn eindhalte heeft aan Melle Leeuw.

Vooral bij de schoolgaande jeugd was de tram een geliefd transportmiddel. Om alle scholieren te vervoeren waren er vaak twee, of zelfs drie bijkomende rijtuigen nodig! Het ging er destijds op de tram minder rustig aan toe dan vandaag. De reizigers werden flink door elkaar geschud en moesten zich schrap zetten voor de vele schommel- en slingerbewegingen. Tram 20 was één van de laatste trams waar de trambegeleider bij de eindhalte de beugel van de tram de andere richting moest opzwaaien om terug te keren.