Aantal laadpunten elektrische wagens: Geraardsbergen behoort tot de slechtste leerlingen van de Vlaamse klas

Geraardsbergen. Nu de Vlaamse overheid de elektrische wagen subsidieert, neemt niet alleen de vraag naar dergelijke auto’s toe, maar is er ook meer behoefte naar laadpalen. De meeste gemeenten liggen aardig op koers wat betreft de installatie van (semi-)publieke laadpalen. Al is het verschil tussen de verschillende steden en gemeenten frappant. Evergem beschikt over een zeer grote voorsprong, terwijl er voor Geraardsbergen en aanpalende gemeenten nog heel wat werk aan de winkel is.

Wie een elektrische wagen aanschaft, kan op heel wat extra (semi-)plaatsen terecht om energie in te slaan. De teller staat in Vlaanderen op 32.620 laadpalen, dat is een stijging met ruim de helft. De sterkste toename wordt in centrumsteden zoals Hasselt, Kortrijk, Gent en Brugge gerealiseerd. Antwerpen hinkt iets achterop.

Het Departement Mobiliteit en Openbare Werken (Vlaamse overheid) bracht de laadpunten en de laadbehoeften in kaart. Dit wordt berekend op basis van laadequivalenten (CPE) waar zowel de kracht van normale, snelle en heel snelle laadpunten en de plaats in kaart worden gebracht. De Vlaamse overheid hoopt dat Vlaanderen tegen 2025 een laadcapaciteit van 35.000 CPE. Daar is ze niet meer ver van verwijderd, al is de vraag naar ultrasnelle laadpalen nog steeds groot.

Geraardsbergen doet het maar heel matig en heeft maar 24% van de laadbehoefte tegen 2025. Er zijn slechts 70 laadpunten en 1 supersnelle. Brakel (22%), Herzele (16%), Galmaarden (13%) en Herne (10%) doen het nog slechter. Lierde (33%), Ninove (35%) en Zottegem (58%) doen het iets beter, maar er is nog werk aan de winkel. Geschat wordt dat er tegen 2030 zowat vijf keer zoveel elektrische wagens zullen bijkomen. Het aantal laadpunten zal deze exponentiële toename moeten kunnen volgen.

Op de website van de stad Geraardsbergen staat de locatie van de laadpalen vermeld. Opmerkelijk is dat het grootste deel van de elektrische laadpunten zich in het centrum van de stad bevinden. Er zijn ook 10 (semi-)publieke laadpunten voor elektrische fietsen. Wil je een laadpaal niet ver uit jouw buurt, dan kan je via de Vlaamse overheid een aanvraag indienen om op maximum 250 meter van jouw woning een publieke laadpaal te laten installeren.

We vroegen bevoegd schepen van Mobiliteit Fernand Van Trimpont om een reactie. Van zodra die binnenkomt, geven we die mee.

Voor meer info:  https://www.geraardsbergen.be/oplaadpunten

Julien Borremans