Ninoofse Politie onderzoekt de inzet van lokfietsen tegen fietsdiefstallen

Groen-gemeenteraadslid Jordy De Dobbeleer interpelleerde de burgemeester over het aantal fietsdiefstallen in Ninove. De burgemeester gaf aan dat er fikse daling van fietsdiefstallen in Ninove op te merken is. De laatste criminaliteitsstatistieken gaven enkel een beeld van 2022, maar de cijfers over geheel 2023 stonden nog niet online. In 2022 waren er in Ninove 74 fietsdiefstallen, tegenover slechts 4 autodiefstallen. In 2023 zijn er maar 35 fietsdiefstallen en 2 pogingen, een bijzondere daling. De burgemeester gaf de camerabewaking in de binnenstad als belangrijke reden van de succesvolle daling. De Dobbeleer wees ook op de betere fietsinfrastructuur met de fietsnietjes als bijkomende reden.

©Sophie Richez – Gemeenteraadslid Jordy De Dobbeleer

De Dobbeleer feliciteerde de politie alvast met de goede cijfers. “Ik ben ook tevreden te horen dat de Ninoofse politie de strijd tegen fietsdiefstallen als prioriteit ziet.”

De politie van Ninove krijgt alvast een nieuw wapen in de strijd tegen fietsdiefstallen, de lokfiets. De federale minister van Justitie gaf begin januari de toestemming om fietsdieven met een lokfiets te volgen en op heterdaad te pakken. De Dobbeleer vroeg of de politie van Ninove snel gebruik zal maken van de lokfiets. De burgemeester gaf alvast aan dat de Ninoofse politie de inzet van lokfietsen gaat onderzoeken. Ze beloofde het te bespreken met de nieuwe korpschef, die trouwens ook politie te fiets wilt inzetten. De burgemeester wou zich niet vastbinden op een concrete timing en ging met de buurgemeenten overleggen.

De Dobbeleer ziet het gebruik van de lokfiets als een preventief en een tijdsbesparend middel. “Nu moeten onze agenten urenlang camerabeelden bekijken, terwijl ze nu met de lokfiets de dief kunnen traceren en oppakken. Zeker in de deelgemeenten, zonder camerabeelden, kan de inzet van de lokfiets ontradend werken.”

De Dobbeleer hoopt alvast op een snelle inzet van de lokfiets als nieuw middel tegen fietsdiefstallen. “Veel moet dat niet kosten, een normale fiets met gps-tracker moet volstaan. Met de volgende budgetbespreking hopen we de nodige middelen te zien staan.”