AZ Sint-Elisabeth Zottegem: nieuwe tabakologe

Wie het (goede) voornemen heeft om te stoppen met roken, kan voortaan in het AZ Sint-Elisabeth terecht voor rookstopbegeleiding bij Eline Pringels die sinds kort als nieuwe tabakologe werkzaam is in het Zottegemse ziekenhuis. Wetenschappelijk onderzoek heeft bewezen dat de kans om te stoppen met roken verhoogt in geval van rookstopbegeleiding.

Een rookstopprogramma omvat: een bespreking van het rookgedrag om na te gaan hoe het stoppen het best wordt aangepakt; het opmaken van een plan en het afspreken van een ‘stopdag’; regelmatige raadplegingen om stress, eventuele gewichtstoename en emotionele schommelingen op te volgen en er gepast op te reageren; mogelijk hypnose om het stopgedrag te ondersteunen (op vraag van de roker).

Kostprijs en afspraak – Op basis van de derdebetalersregeling die geldt sinds begin 2017, is er nog een persoonlijke bijdrage te betalen, per kwartier en afhankelijk van de keuze voor een individuele begeleiding of via groepssessies: 7,50 euro voor een kwartier individuele begeleiding of 1 euro voor een kwartier groepssessie. Wie recht heeft op een verhoogde tegemoetkoming, betaalt respectievelijk 1 euro of 0,50 euro. Tabakologe Eline Pringels is voor rookstopbegeleiding beschikbaar in het AZ Sint-Elisabeth elke maandag van 15 tot 20 uur. Een afspraak maken kan telefonisch via 09 364 81 11 of per e-mail naar Eline.Pringels@sezz.be.