Blauw laat burgers zelf meeschrijven aan verkiezingsprogramma

Blauw gaat de komende weken langs bij alle inwoners in Merelbeke-Melle. In 6 weekends gaan ze deur aan deur in  de toekomstige fusiegemeente. “We willen onze visie op onze nieuwe gemeente niet in een achterkamertje schrijven. Als we een sterke gemeente willen bouwen samen, moeten de inwoners daar zelf hun zeg in hebben. Iedereen kan bij Blauw op hun website terecht om voorstellen en suggesties te doen. Burgers kunnen het enqueteformulier ook inleveren over een week in hun buurt. Volgende week zondag in cafe Melle Rose Place in het dorp van Melle.”, aldus kandidaat-burgemeester Egbert Lachaert.

“Blauw kiest er dus bewust voor om iedereen nu al zoveel mogelijk te betrekken. Zo willen we tot een breed gedragen programma komen.”, zo zeggen Blauw-covoorzitters Thomas Martens en Tom Leyman.

Onze nieuwe gemeente biedt grote kansen en opportuniteiten maar er zijn uiteraard ook uitdagingen. Daar willen wij met Blauw een antwoord op bieden en daarvoor zullen we een goed plan met een duidelijke visie presenteren aan de kiezer. Wij zijn ervan overtuigd dat als de fusie tussen Melle en Merelbeke goed aangepakt wordt, we samen sterker zullen zijn.

“We moeten de ambitie hebben om van deze nieuwe sterke gemeente een krachtig bestuurde gemeente te maken, die haar inwoners nog vlotter en beter kan bedienen. Met een sterkere en beter uitgeruste administratie moeten we vragen van burgers snel en vlot kunnen afhandelen. Nog beter dan dat we het apart deden”, aldus Thomas Martens.

Hoewel het programma van Blauw dus in volle opmaak is, zijn er uiteraard al een aantal uitgangspunten die voor de liberalen de volgende jaren essentieel zijn.

“Belangrijk is voor ons dat de fusie toelaat dat we de belastingen voor iedereen verlagen. Zo zal de personenbelasting in Merelbeke dalen naar 7,5% en de grondbelasting in Melle naar 910 opcentiemen.” legt Lachaert uit.

“In Melle kan de gezinsbelasting ook op de schop voor Blauw. Die bedraagt 25 euro per gezin. Zelfstandigen moeten ook winnen bij de fusie.” voegt fractieleider Lieven Volckaert uit Melle aan.

Opvallend is ook dat Blauw een actieplan wil voor de kleinhandel waarbij de gemeente sturend gaat optreden om leegstand actief te bestrijden en jongere starters wil koppelen aan eigenaars van leegstaande panden. Ook wil de gemeente startende zelfstandigen helpen met de papierwinkel van vergunningen en hoe ze een lening kunnen krijgen. Ook vrijstelling van belastingen voor starters is een optie voor Blauw.

De partij wil ook extra kinderopvangplekken creëren door de Zorgband Leie & Schelde zelf de infrastructuur te laten voorzien voor nieuwe onthaalouders. Er is een ongelooflijk tekort aan opvangplekken voor jonge kindjes van werkende ouders. De wachtlijsten moeten weggewerkt worden. Ook op ouderenzorg wil Blauw verder een tand bijsteken zodat ook de Mellenaar toegang krijgt tot betaalbare en kwalitatieve ouderenzorg.

10 recepten van Blauw voor een sterke gemeente!

  1. De belastingen verlagen
  2. De zelfstandigen steunen
  3. Bruisende plannen voor de dorpskernen van Melle, Merelbeke en Flora
  4. Onze landelijke deelkernen inzetten als troef
  5. Sterke vrijetijdsinfrastructuur voor iedereen
  6. Zorg voor iedereen
  7. Meer kinderopvang
  8. Merelbeke mobiel
  9. Een toegankelijke dienstverlening
  10. Bouw een sterk merk

2024 Merelbeke Melle ontwerptekst wijktour-2