Minister Diependaele giet mee geutelingen in Maarkedal : “Een smakelijke traditie om in ere te houden”

De Vlaamse Ardennen zijn uniek: de prachtige streek met pittoreske dorpjes en cafeetjes waar de tijd lijkt stil te staan of de pittige heuvels en hun beruchte kasseistroken en ook het erfgoed is talrijk en bijzonder. Op een dag als vandaag zetten Vlaams minister Matthias Diependaele en burgemeester van Maarkedal Joris Nachtergaele met veel plezier Vlaams Ardenees culinair erfgoed mee in de kijker: de geutelingen.

Ter gelegenheid van Sint-Vincentiusnoveen en ook ter ere van Sint-Apollonia worden van half januari tot half februari geutelingen op een houtvuur gebakken en dan gedroogd op stro. Het is een echt ambacht dat volgens de oude tradities wordt beoefend. Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele: “Het is prachtig om te zien hoe het ambacht van het gieten van geutelingen in onze streek nog echt leeft. Natuurlijk geloven mensen niet meer dat als ze in een geuteling bijten de heilige Apollonia hun tandpijn zal genezen, het is vandaag eerder een mooie en vooral lekkere traditie die we koesteren, omdat het ons iets vertelt over wie we zijn en vooral hoe onze voorouders leefden en welke overtuigingen ze erop nahielden.”

Ook de burgemeester van Maarkedal Joris Nachtergaele stak een handje toe: “In Maarkedal blijven we terecht vasthouden aan onze mooie tradities. Iets wat we vanuit het gemeentebestuur steeds met veel passie blijven steunen. Om onze steun voor deze traditie specifiek nog eens in de verf te zetten, delen we met onze N-VA-afdeling op het dorpsplein van Etikhove geutelingen uit.”

Zowel burgemeester Nachtergaele als minister Diependaele waren het erover eens dat zo’n eervol ambacht en een mooie traditie niet mag beknot wordt door regels te gaan opleggen.